ARA LLEGIM
Llegim 12/09/2013

Pep Albanell recull el Premi Trajectòria a la Setmana del Llibre en Català

La comissió de la Setmana l'ha considerat un referent per a diverses generacions d'infants i joves

Acn
2 min

BarcelonaL'escriptor Pep Albanell ha rebut el Premi Trajectòria que atorga la comissió organitzadora de la Setmana del Llibre en Català, que guardona cada any una figura destacada de la cultura catalana. La comissió ha considerat que Albanell és un referent per a diverses generacions d'infants i joves. Albanell ha publicat poesia, narrativa, literatura infantil, diverses obres de teatre, assaig i guions per a cinema i teatre. Amb aquest, ha rebut 23 premis. L'escriptor i la seva obra han estat molt presents a la Setmana. Cada vespre s'han clos les activitats amb la lectura d'un text d'Albanell i ell mateix va narrar petites històries per al públic familiar el passat dia 8 durant una de les Matinals Festives.

Albanell va néixer a Vic el dia de Nadal del 1945, va viure la seva infància i la seva adolescència a la Seu d'Urgell, on té la família, i fa més de trenta anys que resideix a Barcelona. Tal com explica l'organització de la Setmana del Llibre, es considera vigatà per naixement, urgellenc per adopció i barceloní per necessitat. Llicenciat en Filologia per la Universitat de Barcelona, va treballar durant molts anys en el món editorial i posteriorment va entrar en una entitat d'estalvi, en la secció de formació. Actualment, alliberat d'altres responsabilitats laborals, dedica tot el seu temps a l'activitat literària.

D'Ofèlia Dracs a Joles Sennell

És membre fundador del col·lectiu Ofèlia Dracs i en l'inici de la seva carrera literària, tant ell com la seva obra podrien adscriure's en el que s'ha anomenat Generació dels 70. En aquesta època va publicar, entre d'altres, 'Pinyol tot salivat', Premi Sant Jordi de novel·la; 'Les Parets de l'insomni', premi Víctor Català, i 'El Barcelonauta', premi Joaquim Ruyra. També forma part del col·lectiu Pep Campei, que s'ha donat a conèixer amb la novel·la 'L'Artefacte'. De tota la seva producció, la Setmana del Llibre ha destacat la novel·la 'Ventada de morts' i el llibre de narracions 'Xamfrà de tardor'.

Albanell va ser durant la dècada dels 70 i els 80 un dels més actius impulsors i conreadors del gènere fantàstic en la literatura infantil amb obres com 'La guia fantàstica', 'El bosc encantat' o 'La rosa de Sant Jordi' (Premio Nacional de literatura infantil 1990). Unes obres que signa amb el pseudònim Joles Sennell. Entre les seves últimes obres publicades cal destacar 'El gallifoscam', 'El follet Bambalambà', 'Història d'una bala' i 'El jardí de música i cristall'.

stats