Cultura
Llegim 13/03/2013

El PEN Català celebra 90 anys de diplomàcia cultural catalana

L'exposició a la Biblioteca de Catalunya sobre la plataforma per a la projecció internacional de la literatura descobreix que Pompeu Fabra no va ser el primer president de l'entitat, sinó que abans ho va ser Magí Sunyer. La mostra fa palesa la seva tasca com a "ambaixador cultural de Catalunya al món"

Acn
2 min
Carme Arenas, presidenta del PEN Català / ACN

BarcelonaLa mostra 'Diàleg de la literatura catalana amb el món', instal·lada a la Biblioteca de Catalunya, exhibeix un recull de material de fons del PEN Català. L'exposició complementa els darrers deu anys de l'entitat amb materials facilitats per persones vinculades a l'entitat que han conservat papers, com Josep Carner, Carles Riba o J. V. Foix.

L'exposició mostra en cinc vitrines alguns temes com el naixement de l'entitat, el seu sentit, l'activitat a l'exili pel reconeixement internacional del català i la literatura catalana o la seva refundació als anys 70. Una de les anècdotes històriques que descobreix l'exposició, gràcies a un article aparegut a 'La Veu de Catalunya', és que el primer president de l'entitat 'de facto' no va ser Pompeu Fabra, com sempre s'ha dit, sinó Magí Sunyer. Fabra va ser el primer president formal, i el que va sol·licitar l'ingrés de l'entitat al PEN internacional, però hi va haver dos anys d'interregne en què el director era Sunyer fins que la institució va acceptar que el president fos Pompeu Fabra.

El PEN Català: "Ambaixador cultural de Catalunya al món"

En última instància, l'exposició posa sobre la taula quina ha estat la principal tasca del PEN Català: "La tasca d'ambaixador cultural de Catalunya al món". Carme Arenas, presidenta del PEN Català, defensa que al llarg d'aquests 90 anys i malgrat les dificultats, "sempre hi ha hagut presència de la literatura catalana al món". A més, apunta que la "diplomàcia" que exerceixen és "tan transversal" que sovint pot ser més efectiva que la diplomàcia oficial. El PEN, per exemple, és un organisme consultiu a les Nacions Unides, "cosa que permet accedir-hi molts caps d'Estat i de govern", afegeix Arenas.

El PEN Català, creat el 1922, va néixer només un any després que es fundés a Londres el PEN Internacional, per contribuir a acostar les nacions i els escriptors després de la I Guerra Mundial. Des d'aleshores, el PEN Català ha treballat arreu del territori lingüístic català vetllant per la llibertat d'expressió en l'àmbit de la cultura, en favor dels drets lingüístics i ha exercit la diplomàcia cultural catalana. Coincidint amb els seus 90 anys d'història s'exposa a la Biblioteca de Catalunya un recull de documents i materials que en repassen la trajectòria.

stats