La literatura catalana que arriba
Els tres primers mesos del 2012 arribaran a les llibreries una quantitat important de novel·les, memòries i assaigs d'autors catalans. Debuts, retorns i experiments que marcaran l'agenda lectora del nou any, entre els quals destaquen les novel·les de Valentí Puig, Jordi Coca, Lluís Llach i el tercer volum de memòries de Jordi Pujol
BARCELONAEl debut literari de Lluís Llach al febrer amb Memòria d'uns ulls pintats, el tercer i últim volum de les memòries de Jordi Pujol i una radiografia sobre la "trama secreta" de l'espoliació del Palau de la Música són algunes de les novetats editorials en català que inauguren l'any. El cantant Lluís Llach serà un dels protagonistes del primer trimestre del 2012 amb la seva primera novel·la, una història d'amor entre homes lliures ambientada al barri de la Barceloneta, a principi del segle XX.
L'expresident Jordi Pujol tornarà a les llibreries el dia 23 de febrer amb el tercer i últim volum de les seves memòries, publicades per Proa, en què tracta tant sobre l'ascens al poder de José María Aznar com dels dos tripartits, i no oblida incloure-hi un epíleg amb la seva visió de l'evolució del país.
Una altra de les novetats ve signada pel periodista Jordi Panyella: Fèlix Millet, el gran impostor (Angle Editorial), a la venda al gener, radiografia l'espoliació del Palau de la Música i aporta noves revelacions sobre el cas.
Uns quants retorns il·lustres
El mes de gener es publicarà el nou títol de l'escriptor Valentí Puig, Barcelona cau (Proa), sobre els tres últims dies de la Guerra Civil, i la segona novel·la del periodista Xavier Bosch, Homes d'honor, que torna a protagonitzar l'exdirector del diari Crònica, Dani Santana. Rosa Regàs presentarà La desgràcia de ser dona (Ara Llibres); Albert Villaró donarà a conèixer L'escala del dolor (Columna), en què narra la investigació d'un assassinat durant la visita de Sarkozy a Andorra, i Jordi de Manuel ens relatarà La mort del corredor de fons (Edicions 62), una història de conflictes relacionats amb la immigració i les noves màfies a Barcelona.
Carles Porta, molt conegut arran del seu treball sobre el poble pirinenc de Tor, torna a principi d'aquest any amb FAGO. Estima'm quan menys m'ho mereixo perquè és quan més ho necessito (La Campana), una crònica del cas de Fago (Osca) en què té el protagonisme la germana de l'home declarat culpable.
Jordi Coca també serà present amb En caure la tarda (Edicions 62), una novel·la sobre el desencant de l'home actual. Gabriel Janer Manila torna amb Amor captiu (Columna), en què aborda la relació entre una jove i el seu segrestador; en l'apartat de poesia destaca el retorn després d'una dècada de Miquel de Palol, que al febrer presentarà Aire amb cel de fons (Proa).
Dos debuts de l'ARA
La col·laboradora de l'ARA Llegim i periodista Marina Espasa presentarà al mes de febrer La dona que es va perdre (Empúries) i Jordi Nopca debuta amb la novel·la El talent (LaBreu), en què dos aspirants a editors fugen a Lisboa amb la intenció de caçar escriptors equipats amb un aparell singular.