Sector editorial
Llegim 28/09/2014

Mor Jean-Jacques Pauvert, editor i biògraf del marquès de Sade

Fundador d'Éditions de Palimugre i d'Éditions de Jean-Jacques Pauvert, va popularitzar la figura de Sade, va publicar 'Histoire d'O', Raymond Roussel, Georges Bataille i Dalí, entre d'altres

Efe
2 min
Jean-Jacques Pauvert / AFP

ParísL'editor Jean-Jacques Pauvert (1926–2014), conegut a França sobretot per haver publicat algunes obres mestres de la literatura eròtica, que li van implicar a més de popularitat processos judicials i moltes polèmiques, ha mort als 88 anys en un hospital de Toló a conseqüència d'un vessament cerebral.

La ministra francesa de Cultura, Fleur Pellerin, en un comunicat divulgat dissabte a la nit unes hores després de la seva mort, va voler retre homenatge a Pauvert per haver desafiat la censura en nom de la llibertat. Pellerin va dir que l'editor, "precursor i transgressor, va obrir el camí de l'alliberament dels costums i no va dubtar a trastocar la seva època fins a arribar a ser condemnat per haver desafiat la censura".

Pioner en la publicació de Sade

Nascut a París el 1926 i fill d'un periodista, després d'haver passat per la resistència a l'ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial (el que li va costar passar per la presó), va començar la seva activitat en l'edició amb només 19 anys. Va ser el primer que va publicar a França, entre 1945 i 1949 amb el nom de la seva editorial –Éditions du Palimugre–, les obres completes del marquès de Sade, una de les grans figures històriques de la literatura eròtica.

Això li va implicar un flux de demandes davant els tribunals durant una desena d'anys.

Un altre dels seus grans fites va ser la publicació el 1954, a instàncies de l'escriptor consagrat Jean Paulhan, de 'Histoire d'O' un altre text de contingut sulfurós signat per una desconeguda Pauline Réage, que com es va saber una trentena d'anys més tard, amagava la identitat de Dominique Aury. A partir de la dècada dels 60 va fundar les Éditions de Jean-Jacques Pauvert, on va publicar obres de Georges Darien, Georges Bataille, Gilbert Lely, André Breton, Erckmann-Chatrian, Pierre Klossowski, Raymond Roussel, Charles Cros, Albertine Sarrazin, la comtesse de Ségur, Oscar Panizza, Fulcanelli, Eugène Canseliet, Dalí, C. R. Maturin.

Entre la seva aportació bibliogràfica, destaquen els tres volums de la biografia de referència del marquès de Sade, publicada per Robert Laffont entre 1986 i 1990. Al 2000 va publicar també un assaig important sobre l'erotisme en literatura, 'La littérature érotique' (Flammarion).

stats