El CCCB ret homenatge a Roberto Bolaño amb una "investigació detectivesca"
El recull 'Arxiu Bolaño. 1977-2003' ha sigut possible gràcies a Carolina López, vídua de l'escriptor. La visita a l'exposició, amb abundant material inèdit, es concep com una intriga amb la qual el públic podrà endinsar-se en l'univers Bolaño
BarcelonaEl Centre de Cultura Contemporània estrena una exhaustiva mostra dedicada l'escriptor Roberto Bolaño, quan es compleixen 10 anys de la mort del xilè establert a Catalunya. 'Arxiu Bolaño. 1977-2003' ofereix una exposició a partir del seu arxiu personal amb abundant material inèdit que es podrà visitar al CCCB fins el 30 de juny. En total s'hi exposen 230 originals, 100 fotografies, 100 llibres i 7 audiovisuals. La implicació personal de Carolina López, vídua de Bolaño, aportant el gruix del material exposat, ha estat imprescindible per dur a terme la mostra, comissariada per Juan Insua i Valerie Miles.
La visita a l'exposició es concep com "una investigació detectivesca", en què el públic, sempre amb un rerefons d'humor i ironia, podrà endinsar-se en l'univers Bolaño. La singularitat de l'exposició, més enllà de l'enfocament temàtic, és la presentació de material inèdit de l'Arxiu dels Hereus de Roberto Bolaño. Novel·les, contes, poemes, quaderns, correspondència, fotografies familiars, la seva biblioteca personal, entrevistes, jocs d'estratègia i altres valuosos materials exhibits permeten explorar l''Arxiu Bolaño'.
Com la pròpia López ha exposat, l'exposició està "pautada" per la seva cronologia creativa i les tres ciutats on va residir a Catalunya: Barcelona, Girona i Blanes. A més, s'hi poden veure elements que descriuen els processos de treball de l'autor. A partir d'aquests nuclis temàtics, l'exposició es desenvolupa a partir d'un pròleg-referència als anys viscuts a Mèxic -on va començar a escriure- i segueix amb tres etapes: 'La universitat desconeguda. Barcelona 1977.1980', 'Dins del calidoscopi. Girona 1980-1984' i 'El visitant del futur. Blanes 1985-2005'.
La tasca de recopilació i catalogació de tota la documentació de López va començar el 2006 i aquesta tasca ha culminat "fa poc temps", coincidint amb els 10 anys de la mort del seu marit. El seu paper "actiu" també ha comportat una tasca personal de "buidatge de memòria", de relacionar documents i vida real, del seu marit i per tant d'ella mateixa. Diu López que Bolaño va ser en certa manera "molt català", i admet que aquesta mostra potser ajudi a fer conèixer la biografia d'un escriptor que va viure més anys a Catalunya que al seu país natal, Xile.