Mor Onliyú, referent del còmic underground barceloní
Va ser redactor en cap de la revista 'El Víbora' en la seva etapa imperial
BarcelonaEl guionista de còmic José Miguel González Marcén (Madrid, 1952), conegut en el món del còmic com a Onliyú, ha mort aquest dimarts. Va ser un dels grans exponents de l'underground barceloní, amb autors com Nazario, Mariscal, Montesol, Ceesepe, Pepichek o Max, entre d'altres, amb qui va començar a col·laborar a finals dels anys 70, en publicacions com Nasti de plasti i Los tebeos del Rollo, hereu espiritual del mític fanzín El Rrollo enmascarado.
Onliyú va ser el guionista de referència d'aquella generació, sobretot durant els seus anys a El Víbora. Va entrar a la redacció de la revist l'any de la seva fundació, a finals del 1979, i durant els anys 80 en va ser redactor en cap. Va ser l'època imperial de la revista, en què es van prendre una llibertat radical: "Mai es va censurar res a El Víbora –recordava en una entrevista recent–. Ens feia ràbia el que estava passant i vam tenir els collons d'explicar-ho". Va escriure els guions d'algunes de les sèries: La edad contemporánea, de Martí; Las vidas imaginarias de Schwob, de Laura Pérez Vernetti; Un día, Nasrudín…, de Carratalá, i l'àlbum Venganza, de Juan Moreno. Amb alguns dels autors va seguir col·laborant-hi al llarg dels anys en revistes com Nosotros somos los muertos. Durant la pandèmia va participar en l'edició de l'aniversari d'El Víbora para superviventes i en la revista Lardín.
Fora del còmic, amb el seu nom real, va publicar el recull de relats Me parece que nos atacan (1979) i va col·laborar en la dramatúrgia de Penultimátum, de Tossal Teatre, grup procedent d'Els Joglars. L'experiència quedaria recollida al diari de treball Así hicimos Penultimátum (1981). I el 2005 va publicar a Glenat la seva autobiografia: Onliyú. Memorias de l'underground barcelonés. "Es va produir una explosió de creativitat i llibertat... Ningú sabia molt bé el que passaria –explicava fa uns mesos a Tiempo de Canarias–. Un dia sortien al carrer els gais, l'altre sortien les feministes... Era tot molt ràpid i molt divertit, i ens va enxampar molt jovenets".