Còmic
Llegim Còmic 30/06/2023

Neix la Diada del Còmic en Català

Plataforma per la Llengua organitza la jornada a Mataró aquest dissabte

2 min
Les portades de Spider-Man, l'Agus i els monstres i Vinyetari

BarcelonaL’editorial Panini Comics ha anunciat aquesta setmana que publicarà còmics de Marvel en català. No és un cas aïllat. Amb el Premi ARA i el Premi Finestres de Còmic, ja fa uns quants anys que el còmic en català ha agafat embranzida, més enllà de la llarga tradició d'historietes infantils. Algunes editorials han creat noves col·leccions, com Doble Tinta de Pagès Editors, Kaji Manga de Grup Enciclopèdia i Comanegra Còmic. I Norma Editorial i Planeta Cómic, que tenen la majoria del catàleg en castellà, han ampliat el nombre de títols en llengua catalana. A més, la revista Forn de calç d’Extinció Edicions ha guanyat el Premi al Millor Còmic Alternatiu 2023 del Festival d’Angulema, a França. Amb l’objectiu d’aplegar totes aquestes iniciatives, un grup de voluntaris de Plataforma per la Llengua ha impulsat la primera Diada del Còmic en Català, que se celebrarà aquest dissabte, 1 de juliol, al pati del Cafè Nou de Mataró. “El món del còmic a Catalunya és molt vital, tenim una producció potent, però encara li falta visibilitat”, explica Jordi Giménez, un dels organitzadors. 

La Diada del Còmic en Català, que es farà de 10 a 23 h, comptarà amb la participació de les editorials Pagès, DQomics, Voliana, Amaníaco, Extinció/Mamut/Bang, DracCat, Senyera Studios i Pol·len Edicions, a més de les llibreries mataronines Màrquez, Iluro, Abacus, Buc de Llibres, Maresme i Dòria. Una de les activitats principals serà una taula rodona sobre l’estat actual del còmic en català, moderada per Víctor Calderón, que presenta el programa Els bufacanyes de Ràdio Mataró. “Durant tot el dia hi haurà xerrades amb autors de primer nivell, com Jaume Copons, Liliana Fortuny, Carles Roman i Pep Brocal”, destaca Calderón, que celebra la “gran diversitat” del còmic al país. “Els lectors poden llegir en català des de manga popular com Naruto i One Piece fins a històries de caràcter social com Padrines: Cròniques de maternitat i criança d’una generació silenciada de Pagès Editors, passant també per còmics underground amb un to més desenfadat, com les obres de Víctor Dunkel”, explica. 

Homenatge a Jan

El dibuixant Jan, que ha fet el cartell de la jornada, rebrà un homenatge pels cinquanta anys de la primera publicació de les aventures de Superlópez, un personatge que també va tenir edició en català (Superllopis). La jornada també inclou activitats familiars, com el taller de disseny de superherois, organitzat per les biblioteques de Mataró, i el taller de creació de personatges a partir de formes abstractes, a càrrec de l’Escola Joso. “El còmic, que combina imatges i lletra, és una bona manera d’introduir els infants en la lectura, sobretot en aquest context en què els joves només se senten atrets per temes ràpids i resolutius”, diu Giménez. A més, es podran visitar al perímetre de l’antiga presó les exposicions Vinyeta, història del còmic en català i Revista Forn de Calç, premi al millor còmic alternatiu al Festival d’Angulema. Al final de la jornada, a tall de cloenda, es projectarà la pel·lícula One Piece film: Red a l’aire lliure. 

stats