Còmic
Llegim Còmic 05/05/2023

L’ARA convoca la quarta edició del Premi de Còmic en Català

La iniciativa compta amb el suport de Política Lingüística i la col·laboració de l’editorial Finestres, que recollirà les millors històries a ‘Vinyetari 4’

2 min
Detall d'un dibuix realitzat a l'ARA per al diari il·lustrat especial

BarcelonaL’ARA manté l'aposta pel còmic i la llengua i convoca la quarta edició del Premi ARA de Còmic en Català. Després de la gran acollida de la darrera edició, que va conquerir Glàfira Smith amb la historieta Els homes són llops, el concurs de còmic de no-ficció torna amb les mateixes condicions: 10.000 euros a l’obra guanyadora i 1.500 euros a l’obra finalista. S’hi poden presentar fins al 17 de setembre autors majors d’edat amb historietes curtes de no-ficció en llengua catalana d'una extensió mínima de vuit pàgines i màxima de catorze. El concurs compta amb el suport de la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i les bases de la convocatòria es poden consultar a la web premicomic.ara.cat.

Les més de 250 obres rebudes en les tres convocatòries anteriors del concurs constaten que el talent i el potencial del còmic de no-ficció en català excedeix la realitat del mercat, que a penes publica obres d’aquest tipus. Contribuir a canviar aquesta situació és l’objectiu del Premi ARA de Còmic, que impulsa la creació d’historietes originals i en català en un àmbit del còmic adult en què el català ha estat infrarepresentat. Encara queda molt camí per recórrer, però el Premi ARA ja ha contribuït al petit boom del còmic en català dels dos últims anys, que han vist néixer la revista Forn de Calç (premiada a Angulema), les col·leccions Doble Tinta i Comanegra Còmic i l’editorial Finestres, entre altres iniciatives renovadores.

'Vinyetari 3', el 6 de setembre

L'editorial Finestres serà, precisament, la responsable d’editar el 2024 el recull Vinyetari 4 amb les millors historietes presentades a la quarta edició del premi. Abans, però, Finestres publicarà el 6 de setembre Vinyetari 3, el volum que recull les millors historietes de la tercera edició del concurs, que va escollir els premiats el novembre de l’any passat. El llibre inclourà l’obra guanyadora de Glàfira Smith (Els homes són llops) i la finalista de Jordi Carrión i Roberto Masó (Big Bang), així com obres de Pere Joan (Contar el món com si fos una xabola), Rosa Codina (Precària), Sergi Moreso (L’autèntica cuina catalana), Gerard Nel·lo (El temps profund), Pep Boatella amb Martí Sales (El cinquè miracle) i Raül Balen amb Alejandro Cruz Santana (Les dues morts de Tsutomu Yamaguchi). Vinyetari 3 es presentarà a la Setmana del Llibre en Català.

stats