Llegim Actualitat 06/05/2021

Nou pas en la concentració del sector editorial català

Enciclopèdia compra Viena i Penguin Random es queda La Magrana, Molino i Serres

3 min
Isabel Monsó, codirectora de Viena, amb Ester Pujol, directora editorial d'Enciclopèdia

BarcelonaDia de canvis al sector editorial català a través de dues adquisicions notables: Viena Edicions s'incorpora al projecte editorial de Grup Enciclopèdia i Penguin Random House afegeix tres nous segells als 40 que ja tenia, La Magrana, Molino i Serres, confirmant l'aposta del gegant de l'edició per enfortir el seu catàleg en llengua catalana.

"Estem sumant talents –ha explicat Joan Abellà, director general d'Enciclopèdia–. Tècnicament és una compra majoritària de participacions, però ens agrada més parlar d'integració. Serà un procés tranquil que comença a partir d'ara". La incoporació de Viena s'afegeix als segells Univers, la Galera, Catedral, Bridge i :Rata_, amb la voluntat de "consolidar l'àrea literària del grup".

Durant l'última dècada, el sector editorial català ha passat per un doble procés d'expansió amb noves editorials -L'Altra, Adesiara, Periscopi, Males Herbes, Wunderkammer- i de concentració d'editorials amb recorregut en estructures més grans, com va passar amb la integració, el 2013, de Grup 62 a Planeta -que inclou segells com Proa, Empúries, Columna, Edicions 62 i Destino- i, més recentment, el juliol del 2019, amb la compra de La Campana per part del grup Penguin Random House. Amb l'arribada del catàleg de La Magrana -fundada el 1975 i des del 2003 propietat del grup RBA-, Penguin podrà recuperar llibres de Roadl Dahl, Zadie Smith, Philip Roth, Mark Haddon i les dues primeres novel·les de Marta Rojals, entre molts altres títols.

Dues dècades apostant per la literatura de qualitat

Isabel Monsó, codirectora de Viena Edicions juntament amb Enric Viladot des de fa vint anys, ha assegurat que comparteixen valors amb Enciclopèdia: "Tenim una manera de treballar que farà molt fàcil la integració i compartim l'interès per la cultura catalana i per situar bé el llibre català al mercat". Monsó ha afegit que Enciclopèdia, que es va acostar a Viena –fundada el 1991 a Barcelona– per iniciar les converses d'integració, valora l'editorial no només pel que han fet "sinó també pel potencial de futur". "Portem molts anys remant sols –ha continuat–. A partir d'ara rebrem un impuls, sentirem que tenim suport i podrem emprendre alguns projectes que fins ara no ens havíem atrevit a materialitzar".

Des que van assumir la direcció de Viena el 2001, Monsó i Viladot han impulsat col·leccions de clàssics de la literatura traduïts al català com El Cercle de Viena, i més recentment, amb la incorporació de Blanca Pujals, Petits Plaers i Club Victòria. A la primera hi ha des de novel·les de Yasunari Kawabata com John Steinbeck, Joseph Conrad i "encara en curs, A la recerca del temps perdut, de Marcel Proust i totes les novel·les de Sherlock Holmes d'Arthur Conan Doyle, projectes que tenim previst acabar l'any vinent", recorda Viladot. Petits Plaers, impulsada fa dos anys per Pujals, ofereix clàssics breus, que es poden llegir en un parell o tres d'hores com a màxim. "En un moment en què molts lectors es queixen que no tenen temps, ha permès reconnectar amb aquells que volen llegir clàssics i que alhora no hi poden dedicar una gran quantitat d'hores", afegeix Monsó.

L'última iniciativa, Club Victòria, posa a disposició dels lectors catalans peces fonamentals de la literatura victoriana anglesa, com Seny i sentiment, de Jane Austen, i Una habitació amb vistes, d'E.M. Forster. "En pocs mesos hem aconseguit tenir un grup de cheerleaders victorianes que ens demanen que impulsem una pila de projectes, com ara les novel·les de les germanes Charlotte i Emily Brontë i les de Walter Scott". "Viena combinen professionalitat i artesania: aquest equilibri ha anat molt bé –reconeix Ester Pujol, directora editorial d'Enciclopèdia–. Compartim una visió conjunta sobre com ha de ser el sector. Volem oferir llibres amb el màxim de qualitat, veritat i rigor".

La consolidació del nou projecte d'Ester Pujol

El negoci de Grup Enciclopèdia té actualment quatre grans potes, segons recorda Joan Abellà: "La divisió literària, la de grans obres de referència, la d'educació i el 50% de la distribuïdora Àgora". És en el camp literari que Enciclopèdia ha crescut més des de la incorporació d'Ester Pujol fa dos anys i mig. El segell més recent, Univers, té "vocació generalista tant en ficció com en no-ficció", recorda Pujol. Hi han publicat des de clàssics com G.K. Chesterton, Boris Vian i Charles Dickens -traduït per Josep Carner- fins a llibres de memòries de Rafel Nadal i Albert Om i novel·les de Jordi Cabré, Paula Bonet, Lluís Llach, John Lanchester i Mary Gaitskill.

La Galera, segell de literatura infantil i juvenil que publica més de 250 novetats anuals, ha incorporat recentment com a directora editorial Pema Maymó. Al seu catàleg, que compta mb més de 2.000 títols vius, hi conviuen des de clàssics com Josep Vallverdú, Sebastià Sorribas, Pilarín Bayés i Joaquim Carbó fins a incorporacions més recents com les de Roser Calafell, Anna Canyelles, Oriol Canosa, Tina Vallès i Àngel Burgas.

stats