Literatura
Llegim Actualitat 11/07/2023

La Setmana del Llibre en Català espera superar el rècord dels 54.000 visitants

La 41a edició de la festa de la literatura catalana programa 300 activitats, 125 novetats i 287 expositors, una xifra rècord, al Moll de la Fusta de Barcelona

3 min
Ambient Setmana del Llibre en Catala, Moll de la Fusta, Barcelona

BarcelonaLa 41a edició de la Setmana del Llibre en Català espera créixer aquest any un 10% i superar la xifra de l'any passat de 54.000 visitants. L'esdeveniment, que se celebrarà del 8 al 17 de setembre i que ha trobat el seu lloc al Moll de la Fusta de Barcelona, té un creixement constant cada any de facturació, públic i nombre d'expositors, que enguany són 287. Amb més de 300 activitats i la presentació de 125 novetats editorials, aquesta edició aposta per mantenir els matins dels dies feiners amb una programació específica per a diferents col·lectius, entre els quals les biblioteques i les escoles, i per continuar enfortint la programació familiar i la juvenil, perquè "l'objectiu final no és vendre", diu la directora de la Setmana, Cristina Domènech, sinó "posar en valor la riquesa del llibre en català" i també "que la gent en surti amb moltes ganes de llegir".

Com a novetat, aquesta edició incorpora l'espai Off Setmana, amb pòdcasts en directe, i un espai per a entitats, que se sumen als quatre escenaris amb presentacions, recitals i debats, als itineraris literaris repartits per Catalunya, i a un centenar de signatures d'autors. Per primera vegada, la Setmana incorpora editorials de la Catalunya Nord i aplega els territoris de parla catalana. Manté així el seu compromís amb la llengua "davant els temps que corren i un futur immediat si més no inquietant", apunta el president d'Editors.cat, Ilya Pérdigo, que qualifica la Setmana d'un "espai infranquejable on defensem i promovem l'ús de la nostra llengua i de la literatura en català". "Volem ser amfitrions de la producció editorial en català en territoris de parla catalana i situar a la Setmana un calendari de país", ha afegit Domènech, que expressa l'objectiu futur de convertir l'esdeveniment en "una festa del sector" més enllà del Moll de la Fusta que entri a les cases, les escoles i les biblioteques.

Entre les activitats, subratllen la proposta de la Institució de les Lletres Catalanes Ens faltaran llorers. Garcia i Vallverdú a ritme de trap, un slam poeticomusical en què els grups de música urbana 31 FAM i Bounce Twice interpretaran Josep Vallverdú i el Rector de Vallfogona i el públic votarà la millor interpretació. Per blocs, es faran tot un seguit d'activitats dedicades a temàtiques com el còmic i el manga, entre les quals hi haurà una taula rodona on es presentarà l'antologia Vinyetari 3 amb les millors historietes de la tercera edició del premi ARA de còmic. En el bloc dedicat a l'amor, una de les taules reflexionarà sobre els vincles romàntics de la mà de Júlia Bacardit i Carlota Gurt.

La reconeguda autora coreana Han Kang, el teòric britànic Roger Griffin i el filòsof neerlandès Rob Riemen, que conversarà amb el director adjunt de l'ARA, Ignasi Aragay, i Karin Smirnoff, autora continuadora de la sèrie Millennium de Stieg Larsson, són els escriptors internacionals que visitaran la Setmana. Entre les novetats catalanes més esperades de la rentrée hi ha Biografia del foc (Proa) de Carlota Gurt, Estimada Gris (Univers) de Sílvia Soler i A les dues seran les tres (Quaderns Crema) de Sergi Pàmies, a més d'altres propostes com la de Roser Vernet, Maria Climent, Roser Ametlla, Marta Segarra, Jordi Llavina, Dolors Bramon, Iolanda Batallé, el debut de Laura Calçada i la novel·la de Marta Marín-Dòmine, premi Sant Joan.

Guardons per a Mercè Ibarz i Roger Mas

Mercè Ibarz rebrà el 27è Premi Trajectòria. El jurat ha concedit el guardó a l'escriptora de Saidí perquè és "autora d'una obra única en la nostra literatura, pionera en molts camps: en la fusió de gèneres i de disciplines, en portar a la narrativa els canvis del món rural de les darreres dècades, i en la introducció del jo", afirma el jurat. Ibarz ha agraït un guardó que premia la feina constant: "Escriure és una cursa de fons que s'acaba i que has de sostenir".

D'altra banda, el Premi Difusió que reconeix una personalitat que contribueix a la divulgació, foment i projecció de l'edició i la literatura en català el recollirà el músic Roger Mas, que "ha interpretat i popularitzat poetes com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Miquel Martí i Pol", entre altres, i que "desperta en els seus assistents les ganes de llegir o rellegir".

stats