Guia de la diada de Sant Jordi: on hi haurà parades?
A Barcelona hi haurà més de tres quilòmetres de llibres i roses des de Gràcia fins a Colom, i paradetes a set districtes
BarcelonaL'expansió de Sant Jordi no té límits. La diada d'aquest 2024 a Barcelona creixerà més que mai i tornarà a posar el cor a les Rambles. De muntanya a mar, les parades de llibres i roses ompliran tota la rambla de Catalunya i tot el passeig de Gràcia, i continuaran baixant des de la plaça de Catalunya fins al capdavall de la Rambla, a l'Arts Santa Mònica. De Besòs a Llobregat, l'eix anirà de l'Arc de Triomf a la plaça Universitat. Resumim com serà la diada en sis claus:
La Rambla, de cap a cap
L'any passat, a la Rambla només hi havia parades des de Canaletes fins a l’entrada de la plaça Reial. Aquest any ocuparan tota l'avinguda i, per tant, Sant Jordi anirà des de Gran de Gràcia fins a Colom: més de tres quilòmetres ininterromputs de llibres i roses. "Recuperar la festa al lloc on va néixer i recuperar la Rambla per a la ciutadania i la cultura ens sembla molt rellevant", ha dit Marià Marín en la presentació de la diada de Sant Jordi. A la Rambla hi haurà en total 94 parades de llibres, flors i entitats del barri. La pandèmia va obligar a reformular els espais per a parades i, per guanyar esponjositat, moltes es van traslladar al centre del passeig de Gràcia, de manera que les Rambles van perdre cert protagonisme. Ara el recuperaran.
Superilla de copagament
La diada no perdrà l'anomenada superilla a passeig de Gràcia, un espai professional pensat sobretot per acollir les cues de firmes d'autors, que ja eren inviables en llocs més estrets com la Rambla o la rambla de Catalunya. Aquest any hi haurà 336 parades de llibres (l'any passat, n'eren 320), 3.356 metres de parades i 214 taules amb signatures d'autors. La graella de la superilla inclou, en horitzontal, els carrers Diputació, Mallorca, Provença, Rosselló, Còrsega i dos trams de la Diagonal fins a Balmes. A la rambla de Catalunya hi haurà les parades d'entitats i roses. A les portes de les llibreries també s'instal·laran paradetes.
Com ja havia transcendit, la gran novetat d'aquest any és que es farà pagar una quota als paradistes que fan negoci per Sant Jordi perquè el Gremi de Llibreters pugui abonar part de la despesa de crear aquestes superilles sense trànsit i amb serveis com seguretat i electricitat al carrer més cèntric de Barcelona. Una polèmica que ha disgustat part del sector, que fins i tot ha fet un manifest contra la "deriva neoliberal" de Sant Jordi, mentre que una altra part del sector ho considera del tot lògic.
El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, ha defensat el copagament de les parades de les zones professionals al considerar que el model anterior "s'ha tornat inviable", però s'ha mostrat disposat a encetar una reflexió després de la diada. Del Arco ha explicat que una jornada que aplega més d'un milió de persones a Barcelona requereix una estructura per poder "treballar bé" i garantir la seguretat, amb un protocol antiterrorista de nivell 4. A més, ha recordat que la ciutat tindrà altres espais oberts i gratuïts.
La taxa no és un cànon a l'Ajuntament de Barcelona, sinó que serveix per pagar part de l'organització de la jornada, que costa uns 245.000 euros i paga la Generalitat (170.000 euros) i l'Ajuntament (30.000 euros). El Gremi n'aporta 40.000, vora el 15%. Els organitzadors creuen que això no posa en dubte el caràcter popular de la jornada.
Objectiu: un nou rècord
En total hi haurà 435 parades de roses i llibres a la capital catalana. Per primera vegada des de la pandèmia Sant Jordi s'escau en un dia laborable. Això, sumat a l'increment de parades, fa preveure una diada molt participativa i de rècord: l'any passat es va arribar als 23,6 milions d'euros, però no sembla que la diada tingui sostre. Les vendes durant la campanya de Sant Jordi representen entre un 8% i un 10% de la facturació anual del sector a Catalunya. Per a una llibreria suposa vendre en una setmana el mateix que en un mes.
En una setmana es venen 1,87 milions de llibres, dels quals els més venuts només representen el 6% de les vendes totals. Per això, recorden que el rànquing dels llibres més venuts és només una proporció minsa de la "bibliodiversitat" de Sant Jordi. El rànquing definitiu no es donarà fins al 29 d'abril. El dia 23 s'anunciarà un rànquing "de tendència" que tindrà en compte els tres o quatre dies abans del 23 i que, com va passar l'any passat, pot fer ballar els noms propis de la diada.
Expansió a set districtes
Sant Jordi també s'expandeix per tota la ciutat i per tot el país. A Barcelona hi haurà parades en set districtes per primer cop, amb la idea d'esponjar la diada i fer-la més accessible i segura. A Gràcia, que té una gran relació de llibreries per càpita, creixerà l'oferta de parades a Gran de Gràcia, des de Jardinets fins a la Travessera, a més del Pla de Salmerón i la plaça de la Vila. Es manté el passeig de Sant Joan fins al passeig de Lluís Companys com a eix dedicat al públic familiar, en especial al còmic, la novel·la gràfica i la literatura infantil i juvenil. També s'omplirà la plaça Universitat. A les Corts hi haurà nou parades de llibres, a la rambla del Poblenou se n'hi col·locaran vuit més, a la plaça d'Orfila de Sant Andreu hi haurà cinc parades més i a la plaça de Sarrià hi haurà llibres i roses. Una novetat d'aquest any és el barri de Sant Martí de Provençals: es col·locaran tres parades de llibres davant la Biblioteca Gabriel García Márquez, que ha guanyat el Premi a la Millor Biblioteca Nova del Món. A més, s'hi faran activitats literàries.
A Girona, canvi d'emplaçament
Sant Jordi se celebra a tot el país amb el mateix entusiasme, d'Amposta a Figueres i de Manresa a Cerdanyola del Vallès. A Girona, les llibreries i les floristeries han demanat de tornar a la Rambla, el lloc tradicional, després de celebrar la diada a la Copa i a la Devesa a causa de les mesures covid: els llibres i les flors seran a la plaça de Catalunya i les entitats i altres col·lectius aniran a la Rambla. A Badalona, des del dia 20, tot el cap de setmana se celebrarà fira de Sant Jordi i hi haurà parades a la plaça Pompeu Fabra. A Vic, com que la diada coincideix amb el mercat setmanal, la plaça Major estarà més atapeïda que mai. Les ciutats i els emplaçaments són a la web del Gremi de Llibreters.
Pregó i activitats destacades
El dilluns 22, a Barcelona se celebrarà el Pregó de la Lectura al Born Centre de Cultura i Memòria, a càrrec de l'escriptor i actor David Walliams, conegut com "el Roald Dahl del segle XXI", autor de títols com El noi del milió, El papa pispa, Los peores niños del mundo i Un elefant una mica empipador. Cada dia fins llavors hi ha una conversa entre escriptors a les biblioteques de Barcelona: el diumenge, a la Jaume Fuster, hi haurà Hernán Díaz i Jordi Puntí, i el dissabte, Sergi Pàmies i Carlota Gurt. També conversaran Roser Vernet i Mar García Puig, Eva Piquer i Henry Marsh, i Lucía Lijtmaer i Rodrigo Fresán. Un dels punts culminants de les biblioteques serà Joana Marcús, el mateix dimarts 23, a les 18.30 h, que firmarà llibres a la Biblioteca Gabriel García Márquez.
Com cada any, hi haurà jornades de portes obertes en diverses institucions, com el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona. També hi haurà el tradicional Sant Jordi musical. L'Antiga Fàbrica Estrella Damm acollirà els concerts de Figa Flawas, Triquell, Els Amics de les Arts, Xarim Aresté, La Fúmiga, Scorpio, Lildami, Riders of the Canyon, Anaïs Vila, Blaumut, Meritxell Neddermann i Flashy Ice Cream, a més de firmes de discos i altres activitats.
Sant Jordi també se celebra a altres llocs del món: es calcula que es faran 325 actes oficials a 192 ciutats de 29 països. Les delegacions del Govern a l’exterior portaran Sant Jordi a 90 ciutats de 21 països, entre els quals, per primer cop, el Japó i Corea del Sud. L'Institut Ramon Llull, per la seva banda, organitzarà una jornada d'actes al centre cultural KulturBrauerei, a Berlín, que tindrà parades d’entitats, activitats infantils, actuacions castelleres i espais gastronòmics. Els actes de Sant Jordi a l’exterior es poden consultar en aquest web.