Sector editorial

Manifest contra la "deriva neoliberal" de Sant Jordi

Un centenar d'editorials, llibreries, autors i col·lectius socials denuncien que a partir d'ara calgui pagar per tenir una parada el dia 23 d'abril

3 min
Imatge de la roda de premsa de presentació del manifest 'Volem un Sant Jordi popular'

Barcelona"Volem denunciar el procés d'externalització i privatització de la diada de Sant Jordi, un procés que s'ha gestat de manera opaca entre l'Ajuntament de Barcelona i la Cambra del Llibre: se n'ha tergiversat l'esperit i se li ha usurpat el caràcter popular, convertint el 23 d'abril en una fira de pagament", explica Ibai Sans, de l'editorial Descontrol, impulsora d'un manifest que ja han signat un centenar d'editorials, llibreries, autors i col·lectius socials i que avui mateix han presentat.

Al manifest Volem un Sant Jordi popular! s'hi han sumat, entre d'altres, segells com Alpha Decay, Pol·len Edicions, Lo Diable Gros, Virus, Vacamú i Orciny; llibreries com La Tribu, La Ciutat Invisible i Murmuri, i escriptors com David Caño, Enric Casasses, Blanca Llum Vidal, Carles Rebassa, Bel Olid, Marta Roqueta, Núria Martínez Vernis i Ana Polo. "La nostra aspiració és obrir un debat sobre si aquest model de Sant Jordi que es proposa és l'adequat –diu Sans–. Per part nostra voldríem revertir aquesta deriva neoliberal".

Fins ara, per col·locar una parada de llibres el dia 23 d'abril a Barcelona calia aconseguir una autorització de l'Ajuntament i prou. A partir d'aquest 2024 ja no serà així: la Cambra del Llibre –que agrupa el gremi de llibreters, editors i distribuïdors de Catalunya– va anunciar a finals de febrer que aquest any caldrà pagar una tarifa, que va dels 96 als 485 euros, en funció de les dimensions de la parada (oscil·len entre els 6 i els 24 metres) en els espais catalogats com a professionals, com ara el passeig de Gràcia o una part del passeig de Sant Joan. "Per poder fer un Sant Jordi al carrer com el dels últims anys, en què l'espai urbà que s'ocupa és molt extens, cal una aportació important per part de les administracions i una altra per part de la Cambra del Llibre –explicava llavors Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters–. Aquest 2024 el departament de Cultura de la Generalitat hi posarà 200.000 euros i l'Ajuntament de Barcelona, 30.000. El que s'ingressi amb la tarifa de les parades serà d'entre 43.000 i 45.000 euros. És un 17% del total. En cap cas voldríem que aquest cost continués pujant i acabés sent inassumible per a llibreters i editors".

Discriminació entre agremiats i no agremiats

"Els signants d'aquest manifest demanem que Sant Jordi deixi de ser gestionat en part per un ens privat, la Cambra del Llibre –explica Ibai Sans–. El que passarà enguany és una discriminació entre agremiats i no agremiats [els agremiats paguen menys], entre els qui poden o volen pagar aquesta quota i entre els professionals i no professionals que participen en la diada. Cal recordar que Sant Jordi és un dia important perquè moltes entitats i associacions es visibilitzin".

El precedent del manifest d'enguany es troba el 2022, en què la Cambra del Llibre es va incorporar en la gestió de la diada. "Aquell any es va centralitzar Sant Jordi en la superilla de passeig de Gràcia i ja es van privilegiar els agremiats –recorda Sans–. En aquells moments ja vam denunciar la falta de transparència del procés a través d'un manifest i vam advertir del que podia passar en un futur". La quota que cal pagar enguany si es vol tenir parada en algun dels espais professionals ha estat la gota que ha fet vessar el got. "Som molts els que hem demanat un espai fora d'aquestes zones –admet l'editor de Descontrol–. Nosaltres estem pendents de saber si podrem tenir parada al Pou de la Figuera, al barri Gòtic". Aquestes parades, escampades per diversos punts de la ciutat, les gestiona directament l'Ajuntament, i en les pròximes setmanes les ha de confirmar o denegar a qui les hagi demanat.

stats