Llegim Literatura

"Encara que un tio m'estigui destrossant, sé que puc fer-ho servir en un llibre"

Milena Busquets i Rigoberta Bandini omplen La Central en la presentació de 'La dolça existència'

Rigoberta Bandini i Milena Busquets a la llibreria La Central del Raval.
08/04/2025
3 min

Barcelona"La presentadora és molt popu: si no, no seríem tants, avui", deia a la seva acompanyant un dels més de dos-cents assistents que omplien de gom a gom el jardí de la llibreria La Central del Raval. "Vols dir que no venen per la Milena? També és molt famosa", replicava la dona que tenia apinyada al costat. Amb uns minuts de retard han aparegut Milena Busquets i la cantant Rigoberta Bandini —àlies de Paula Ribó— per xerrar una estona sobre La dolça existència (Amsterdam en català i Anagrama en castellà), el nou llibre de l'escriptora que es va convertir en tot un fenomen gràcies a També això passarà (2015), aquell traduït a una vintena llarga de llengües en què espiava un grup d'estiuejants de Cadaqués a partir d'una veu narrativa entre frívola i transcendent que compartia bona part de les experiències vitals amb les de l'autora.

"És un plaer comptar amb dues estrelles tan grans com vosaltres", ha comentat l'editor Joan Carles Girbés en nom d'Amsterdam. "Lo vamos a hacer en castellano, ¿no?", ha dit Busquets just a l'inici de l'acte. I aquesta ha estat la llengua en què s'ha fet la presentació, encara que la majoria d'intervencions del públic hagi estat en català. "Estem molt nervioses —ha admès Bandini—. Quan la Milena em va demanar que presentés el seu llibre vaig dir el sí més rotund de la meva vida. No hauria imaginat mai aquest crossover, però l'he llegit des del principi".

"La dolça existència va sorgir arran de També això passarà i del rodatge de l'adaptació cinematogràfica", ha explicat Busquets, que continua aprofundint en l'autoficció. "Encara que un tio m'estigui destrossant, sé que puc fer-ho servir en un llibre —ha dit—. I no sé si és una forma de venjar-me'n". Busquets ha reconegut que a vegades ha manipulat algunes persones amb finalitats literàries. "Al marge d'això puc ser honesta i sincera, i provar de viure la meva vida", ha continuat. A La dolça existència torna a tenir un protagonisme destacat la mare de l'autora, l'editora Esther Tusquets. "Durant el rodatge de la pel·lícula vaig arribar a veure la mare encarnada en l'actriu Susi Sánchez, però soc perfectament conscient que és morta des de fa catorze anys —ha dit Busquets—. Les coses que acaben apareixent en la meva literatura són petites: és això el que em motiva".

"Jo quan escric sempre és a partir de la música, amb un piano o la guitarra a prop", ha reconegut Bandini. "Una escriptora ha de tenir un punt cabró, però ha de ser també molt ingènua —ha assegurat Busquets—. Si només treballes cerebralment, el llibre no funciona. El mateix passa si només hi poses el cor".

Entre les influències mútues de Busquets i Bandini han citat Amélie Nothomb. "M'al·lucina que escrigui en un despatx de la seva editorial, que faci tres novel·les cada any i només en publiqui una. Jo no podria evitar publicar-les totes", ha dit Busquets. Han criticat, en canvi, Karl Ove Knausgård: "El vaig deixar de llegir quan explicava com una heroïcitat que portava el cotxet amb el seu bebè". També hi ha hagut paraules poc amables amb l'adaptació de També això passarà, que s'estrenarà als cinemes el 9 de maig. Busquets ha evitat pronunciar-se sobre el resultat, però ha dit: "Mira que és guapo aquell actor —ha admès sobre Carlos Cuevas— i han aconseguit la proesa de treure'l lleig!".

Els assitents a la xerrada entre Rigoberta Bandini i Milena Busquest a la llibreria La Central del Raval.
stats