Isabel Allende vol ser un holograma

Escriptors d'arreu del món firmen a distància, amb un braç robotitzat, a l'Abacus

2 min
Una lectora amb l'escriptora Isabel Allende, que ensenya a la pantalla la firma virtual

BarcelonaLa Marina Sánchez s'ha llevat aquest dilluns convençuda que seria un dia com qualsevol altre. Fins que la seva filla, Alícia González, li ha demanat que agafés tots els llibres d'Isabel Allende de casa i l'ha fet entrar a l'Abacus del carrer Enric Granados, on l'esperava un braç robot i una pantalla enorme amb l'escriptora xilena a l'altra banda. "Tinc tots els teus llibres", ha exclamat Sánchez, emocionadíssima, quan ha començat la trobada. "Tota la família els llegeix, fins i tot el meu pare!", ha afegit González, amb una pila totèmica d'edicions antigues sota el braç. Amb elles dues, Allende ha estrenat les seves firmes a distància. L'escriptora de La casa de los espíritus ha redactat dedicatòries personalitzades en una tauleta que enviava els arxius a uns braços robòtics anomenats Dexarm. Cadascun dels tres aparells subjectava un bolígraf negre preparat per traçar la dedicatòria directament als llibres dels lectors, seguint els mateixos moviments que el braç real de l'escriptora.

"És absolutament màgic. Ja només falta que la tecnologia avanci una mica més per poder convertir-me en un holograma, aparèixer a la llibreria i abraçar-me amb tots vosaltres", ha dit extasiada Allende des de l'estudi de casa seva, on s'intuïa una llibreria atapeïda de llibres i de fotografies familiars. Al seu davant, però, a molts quilòmetres de distància, esperaven amb fervor una quinzena de lectors. "Aquest any he fet tota la gira de forma virtual. Hi ha països als quals no aniré mai, perquè queden massa lluny, però m'he pogut connectar i parlar amb els lectors. És fabulós que, des de casa, pugui aparèixer a qualsevol part del món", ha explicat Allende, que s'ha convertit en una experta en fer anar el Zoom.

Una iniciativa pionera al món

El Sant Jordi pandèmic ha empès els llibreters a enginyar-se-les perquè la diada s'apropi al màxim a la normalitat i, alhora, compleixi amb totes les condicions de seguretat. "Volíem que fos un Sant Jordi semblant als altres. Vam buscar autors internacionals, que no es poden desplaçar pel coronavirus, i els vam convidar a participar en aquesta iniciativa, que no s'ha fet mai abans", explica el cap de màrqueting digital d'Abacus, Jordi Gabarró. La cooperativa ha engrescat l'empresa Solidperfil3D, que habitualment distribueix els braços robòtics a universitats, instituts i empreses tecnològiques. "Sobretot es fan servir per fer impressions 3D, per agafar i posicionar coses i, a vegades, per escriure", assenyala el responsable tècnic de l'empresa, David Vives. És la primera vegada, però, que els braços robotitzats s'utilitzen per firmar llibres per Sant Jordi.

"Resulta molt emocionant veure com els humans inventem coses i trobem solucions davant tots els obstacles que ens imposa el coronavirus", ha apuntat des de Suècia l'escriptor Jonas Jonasson. Ell ha estat el primer de provar en directe el sistema de firmes a distància, que l'ha fascinat. Tot i això, Jonasson reconeix que s'estima més fer les maletes i voltar pel món. "Tenia viatges a Alemanya, a Corea, a Dinamarca i al Japó. Me'ls han cancel·lat tots –lamenta l'escriptor–. Prefereixo trobar-me cara a cara amb els lectors, perquè sempre tenen històries per explicar-me. Trobar-me amb ells és el que dona sentit a escriure, i avui per primer cop he tingut la sensació de ser una mica allà, amb vosaltres".

stats