Literatura

Indignació per la lectura d'un conte en castellà a la Setmana del Llibre en Català

"No estava previst, no havia de passar i som els primers sorpresos", admet l'organització del festival

2 min
Imatge d'una de les parades de la Setmana del Llibre en Català 2024

BarcelonaL'organització de la Setmana del Llibre en Català ha demanat disculpes públiques per la lectura d'un conte en castellà en el marc del certamen. Ha passat durant la segona jornada del festival, el mateix dia que Albert Jané, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, en feia la glosa inaugural, durant la qual lloava la "noblesa, perseverança i eficàcia" del llibre en català. En un dels actes de la programació familiar de la Setmana, l'autora Lucía Serrano hi ha presentat la traducció catalana del seu últim llibre, Nos tratamos bien, publicada també a Beascoa, segell de Penguin Random House. Tot i tractar-se de l'edició catalana, Serrano -que és madrilenya però viu a Barcelona- s'ha adreçat al públic en castellà, cosa que ha indignat nombrosos usuaris a les xarxes socials a partir del vídeo que ha publicat a X l'exconsellera Clara Ponsatí, on es feia la pregunta següent: "Contes en castellà a la Setmana del Llibre en Català?"

“Hem indagat i hem constatat que, efectivament, aquesta situació s’ha donat. No havia de passar, no estava previst i des de l’organització som els primers sorpresos”, ha respost la Setmana també des de X. “Demanem disculpes a tothom qui, com nosaltres, s’hagi sentit sorprès i indignat per la situació”, han apuntat, afegint que en el certamen “no es fa cap activitat que no sigui en llengua catalana”.

Si entre l'allau de comentaris -més de 400- que exhibien el seu malestar hi havia els de periodistes i escriptors com Pere Antoni Pons ("Catalunya volia ser la Dinamarca del sud i és el Titànic tripulat per arribistes, cínics i subnormals"), també s'han expressat veus més conciliadores, com la de la novel·lista Montse Barderi ("En organitzacions tan grans i complexes hi poden passar imprevistos perquè alguns participants no compleixen els compromisos, el que compta és la bona fe i les ganes de millorar sempre. Tots volem el mateix") i la de l'editora i nova directora de L'Avenç, Núria Iceta ("Que un error no espatlli la feinada ingent que fa la gent de @LaSetmana si us plau. Cada dia hi ha un munt d’activitats, els autors i editors treballem incansablement, amb compromís i il·lusió amb la complicitat dels lectors i sap greu que una cosa així faci semblar el que no és!").

stats