Sector editorial

Abacus Futur revela els seus plans: 250 novetats de "qualitat" i "transformadores" per al 2025

El grup comptarà amb nou directors editorials i impulsarà pròximament un segell digital transversal i una nova col·lecció de butxaca

3 min
Foto de grup dels directors editorials i alguns editors d'Abacus Futur

BarcelonaEl gener del 2025, Ernest Folch ocuparà per tercera vegada en la seva trajectòria un dels despatxos de les oficines de Peu de la Creu on s'instal·larà Abacus Futur. L'antiga seu del Grup 62 acollirà la nova empresa, formada per segells tan heterogenis i actius com Viena, Univers, Arcàdia, Navona, La Galera i la Casa dels Clàssics. "No m'agradaria retreure als projectes anteriors el que no va poder ser –comenta l'actual coordinador del projecte editorial d'Abacus Futur–. El que hem de veure és què ens agradaria construir ara que tenim aquesta oportunitat".

Folch ha presentat aquest dimarts a l'Ateneu Barcelonès les línies mestres d'un projecte que comptarà amb una cinquantena de treballadors, encapçalats pels nou directors editorials, alguns dels quals també seran "reincidents" a Peu de la Creu com ara Ester Pujol, que s'ocuparà d'Univers, Amsterdam i Catedral, i Pema Maymó, al capdavant de La Galera i Elastic Books. "És clau preservar la personalitat de cada editorial, cosa que es mostrarà des del catàleg i l’acabat dels llibres, però també en la comunicació de cadascun dels segells –comenta Folch–. Creiem en la paciència i en els recorreguts a llarg termini, per això podem dir que serem una editorial d'autor".

Si el denominador comú de les 250 novetats previstes per al 2025 és la "qualitat", també es volen fomentar "les idees transformadores", cosa que es vehicularà sobretot a través dels segells dedicats a la no-ficció i el pensament. Del primer punt, se n'ocuparà Joan Carles Girbés a través d'Ara Llibres: "El moviment empresarial ha arribat en el nostre millor moment –assegura–. Sumant la trentena de títols que publiquem i rellancem cada any venem més de 150.000 exemplars. Editem els títols que podem fer bé, apostem per llibres perdurables i també per eixamplar els marges de la no-ficció". En aquest sentit, Ara Llibres impulsarà una nova col·lecció de no-ficció, Ara Narrativa, basada en fets reals amb novetats de David Grann i Núria Cadenes. De l'apartat de pensament, se n'encarregaran Montse Ingla i Antoni Munné a través d'Arcàdia: "Ens interessa continuar assajos amb rigor i pulcritud, amb una política editorial progressista".

La ficció escrita en català es vehicularà a través d'Univers, "combinant noves veus i autors consolidats", diu Ester Pujol, abans d'avançar que el 2025 publicaran nou llibre Sílvia Soler, Lluís Llach i Albert Om, i que també apostarà des d'Amsterdam "pels autors contemporanis del panorama internacional que valen la pena ser traduïts". La ficció en castellà es publicarà des de Catedral i Navona, un total de trenta i quaranta títols l'any. Folch ha explicat també que Abacus Futur impulsarà pròximament un segell digital transversal i una nova col·lecció de butxaca.

L'aposta per la literatura infantil i juvenil

"Tenim el repte i la responsabilitat d'aconseguir que una editorial amb tanta trajectòria com La Galera torni a ocupar el lloc central que ocupava fins fa poc", ha admès Pema Maymó, que també dirigirà el segell juvenil Elastic Books. "Volem captar nou talent, internacionalitzar la producció pròpia i arribar millor als nens i joves a través de llibreries i escoles", proposa.

Abacus Futur també mirarà cap al cànon literari a través de dos segells d'una potència remarcable: Viena i la Casa dels Clàssics. Des de Viena, que continuarà sent dirigida per Isabel Monsó, Enric Viladot i Blanca Pujals, volen culminar el cànon de llibres sobre Sherlock Holmes i tenen preparades novetats en relació amb Anne Brontë, Elizabeth Gaskell, Junichiro Tanizaki i Mary Shelley. La Casa dels Clàssics, dirigida per Raül Garrigasait i que aglutina la "centenària" Bernat Metge i la Bernat Metge Universal, publicarà una de les novel·les més "especials" i "voluminoses" de George Eliot, Middlemarch.

stats