PREMI
AGÈNCIES
Londres

Jokha Alharthi guanya el premi internacional Man Booker 2019

Se l'ha endut per la novel·la 'Celestial bodies', on narra l'evolució d'Oman, el seu país natal

Jokha Alharthi en l'entrega del premi internacional Man Booker 2019 a Londres / EFE Zoom

L'escriptora omanita Johka Alharthi s'ha convertit en la primera autora àrab a guanyar el premi internacional Man Booker amb la novel·la 'Celestial bodies', un llibre que relata la transformació accelerada que ha patit el país d'Oman –situat a la costa oriental d'Aràbia, limitant amb els Emirats Àrabs–, que ha transitat de territori esclavista a gran productor de petroli i gas natural, des del punt de vista de tres generacions d'una família omanita.

El Man Booker internacional és, a diferència del principal premi Man Booker, un guardó anual complementari que s'atorga a obres de ficció traduïdes a l'anglès i s'entrega des del 2005. Està dotat de 56.000 euros, repartits a mitges entre l'escriptora i la traductora, en aquest cas Johka Alharthi i Marilyn Booth.

"És un llibre que arriba tant al cap com al cor", assenyala la presidenta del jurat, Bettany Hughes. "La traducció és precisa i lírica, i mostra les cadències tant de la poesia com del parlar quotidià", ha subratllat en la cerimònia d'entrega a Londres.

Alharthi s'ha imposat als altres cinc nominats, entre ells el colombià Juan Gabriel Vásquez, finalista amb 'The shape of the ruins', i la xilena Alia Trabucco Zerán pel llibre 'The remainder'. 'Celestial bodies' també va guanyar el 2010 el premi a la millor novel·la omanita. El proper guanyador del principal premi Man Booker s'anunciarà el 14 d'octubre. L'edició anterior el va guanyar l'escriptora nord-irlandesa Anna Burns amb 'Milkman'.