L’ESCUMA DE LES LLETRES
Llegim 01/11/2014

Mig centenar de títols imprescindibles

Lluís A. Baulenas
2 min

CINC DONES, UN DESTÍ

Aquest dijous es va presentar a la Llibreria Laie de Barcelona el recull de relats Dansa de les ombres felices,de la premi Nobel Alice Munro (Ontario, 1931), publicat pel Club Editor. Ja comentàvem fa uns mesos que, en la indústria del llibre, les coses estan anant molt ràpides. Maneres clàssiques de presentar i gestionar el negoci de la llibreria o de l’edició ja no són possibles. Les llibreries han de ser més que llibreries. I els editors també han de buscar nous camins. Sobretot, si parlem dels editors independents, com és el cas de Club Editor. La seva editora Maria Bohigas, a partir de la celebració dels primers cinquanta títols de la col·lecció de bandera, El Club dels Novel·listes, va pensar que calia rendibilitzar d’alguna manera el fons editorial. Rendibilitzar-lo no tan sols a nivell econòmic, esclar. El fons és un dels tresors importants que tenen les editorials, que s’enfronten a l’obsolescència cada cop més ràpida de les anomenades novetats. Una novetat es fa vella de seguida. I se’n va de les llibreries al magatzem. Hi ha editorials que, per estalviar-se els costos d’emmagatzematge, opten per la guillotina. Els llibres es destrueixen físicament seguint la teoria que, si hi torna a haver demanda, els mitjans tècnics, avui en dia, permeten fer una edició nova en poc temps. Altres editorials, com Club Editor, han decidit no guillotinar i, a més, treure un rendiment inèdit del fons. La idea és simple, però efectiva: s’agafen cinc títols que es puguin relacionar d’alguna manera i s’ofereixen com a pack temàtic que complementi una de les novetats.

Per exemple, aquest dijous, en ocasió de la presentació de Dansa de les ombres felices, d’Alice Munro, l’última novetat de Club Editor, les traductores Xènia Dyakonova, Dolors Udina, Bel Olid i Eulàlia Sariola i la mateixa editora han parlat d’aquest llibre i de quatre més, tots amb un protagonisme femení accentuat: Tsili,d’Aharon Appelfeld, on s’explica la vida d’una noia fugitiva enmig de l’Europa Central de la Segona Guerra Mundial; Postal de Copacabana, de Stefanie Kremser, un quadre de tres generacions de dones que viuen juntes en un llogarret bolivià; Cap a Sibèria, de Per Petterson, la narració d’una dona que explica la vida des que és petita, a la Noruega ocupada pels nazis, fins als seixanta anys, i L’hereva de dona Obdúlia,de Llorenç Villalonga, una visió irònica i un pèl menfotista de la Mallorca dels anys 30 a través de l’observació del seu subconscient desfermat.

No sabem si amb el pack de cinc hi ha descomptes, però sens dubte és una manera original de fer lligams literaris, per part de l’editor, que va més enllà de la simple agrupació temàtica tradicional. Cinc per un. Com dient: t’oferim aquesta novetat, però, a més, tenim quatre llibres més que et podrien interessar. Aquest és el camí que editors i llibreters han de seguir. I que els compradors lectors agraeixen particularment.

stats