Llegim 09/11/2013

Demà, especial Miquel Martí i Pol amb l'ARA

Ara
2 min
PERE FORMIGUERA VA FER UNA SÈRIE DE RETRATS EXCEPCIO-NALS A
  MARTÍ I POL

L'ARA recorda amb un diari especial el desè aniversari de la mort del poeta Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929 - Vic, 2003). De manera excepcional, el diari de demà tindrà com a portada i contraportada dos retrats que Pere Formiguera va fer a l'escriptor, on se'l veu amb els ulls oberts i tancats. Martí i Pol ha estat un dels poetes més populars de les últimes dècades, i la seva desaparició no ha impedit que el llegat literari continuï ben viu, ja sigui a través de noves edicions dels seus llibres, de la lectura a les escoles, de les nombroses adaptacions musicals dels seus poemes i de la presència a les universitats.

L'ARA dedicarà sis pàgines a explicar el perquè de l'èxit de la seva poesia. En el primer reportatge es repassarà l'actualitat al voltant del poeta a partir d'entrevistes amb alguns dels seus editors -Ramon Balasch, Àlex Broch i Xavier Folch-, de persones que van mantenir-hi una relació d'amistat i alhora professional -és el cas de la il·lustradora Carme Solé i Vendrell i D. Sam Abrams- i de dos professors universitaris que defensen el valor de la seva obra, Ricard Torrents i Enric Sullà.

La tercera pàgina de l'especial Martí i Pol està dedicada al tercer volum de la biografia sobre el poeta, Amb vidres a la sang (Proa, 2013). L'autor, Ignasi Pujades, explica el repte d'haver treballat durant dues dècades en un projecte monumental, que ha de tenir un quart i últim lliurament. La tetralogia superarà les 1.500 pàgines.

Quatre especialistes comenten la repercussió internacional de la l'obra martipoliana: Lluís Solà, Jordi Berenguer Queraltó, Llorenç Soldevila i Ofir Feuerstein. A la cinquena pàgina de l'especial, l'ARA s'acosta al lobi martipolià, les amistats del poeta que han ajudat a difondre'n el llegat literari. Entre ells hi ha Pep Guardiola, Xavier Graset, Ramon Besora, Montserrat Tura i Lluís Llach. "El poeta que salvava col·leccions", per acabar, és un article en què es repassa la trajectòria editorial de Miquel Martí i Pol, des de l'altaveu que va suposar Llibres del Mall fins al pas per Empúries i Edicions 62, que actualment té els drets de la seva obra.

'Veu incessant', poemari inèdit

Demà i dilluns, els lectors de l'ARA podran aconseguir, per 9,95 euros, el poemari inèdit Veu incessant . Escrit el 1954, ha estat recuperat pels investigadors Roger Canadell i Montserrat Caralt, de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Vic, respectivament. Està integrat per 21 poemes -un dels quals és una carta de 81 versos-, i fins ara només nou s'havien publicat en reculls posteriors del poeta. "És un llibre molt viscut, molt sincer, molt autèntic", en diu l'editor Jordi Cornudella.

stats