Setmana del Llibre en Català
Reportatges08/09/2023

Arrenca la Setmana del Llibre en Català 2023: què hi podràs trobar?

Entrevistes a autors, taules rodones i activitats familiars: la cita anual del llibre en català ofereix propostes per a tots els públics

BarcelonaLa Setmana del Llibre en Català és la cita anual que dona el tret de sortida al curs editorial. Aquesta 41a edició, que se celebra del 8 al 17 de setembre, programa més 300 activitats i acull 287 expositors, una xifra rècord, al Moll de la Fusta de Barcelona, i espera superar els 55.000 visitants de l'any passat. Des de novetats fins a llibres de fons, passant per propostes per a lectors habituals i no habituals, i també familiars: l'objectiu és que tothom trobi el seu lloc a la Setmana, diu la directora, Cristina Domènech. Què hi podran trobar els visitants?

1.

Un acte inaugural amb Premi d'Honor

El pregó del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes d'aquest any, Josep Piera, encetarà oficialment la Setmana en un acte inaugural presentat per Txell Bonet aquest divendres a les 19 h que comptarà amb la presència de les conselleres Anna Simó i Natàlia Garriga i el ministre en funcions Miquel Iceta. Tanmateix, les activitats als diversos escenaris ja hauran començat una estona abans, amb un acte d'autors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) a les 17.30 h, la presentació de la continuadora de la saga Millennium, Karin Smirnoff, a les 18.15 h, i el recital de joves poetes premiats a les 17.45 h.

Cargando
No hay anuncios
2.

Per primera vegada, la Catalunya Nord

Per primera vegada, la Setmana incorpora editorials de la Catalunya Nord i aplega els territoris de parla catalana. Manté així el seu compromís amb la llengua "davant els temps que corren i un futur immediat si més no inquietant", va apuntar a la roda de premsa el president d'Editors.cat, Ilya Pérdigo, que va qualificar la Setmana d'un "espai infranquejable on es defensa i es promou l'ús de la nostra llengua i de la literatura en català".

Cargando
No hay anuncios
3.

De Catalunya al món

Les veus internacionals més esperades són l'escriptora coreana Han Kang, que serà entrevistada per Anna Guitart el dissabte a les 12.45 h, i la nova autora de la saga Millennium, Karin Smirnoff. També l'especialista en feixisme Roger Griffin, que participarà en un acte el dijous 14 a les 11.30 h, i Rob Riemen, que conversarà amb el director adjunt de l'ARA, Ignasi Aragay, el dissabte 16 a les 11.45 h. A més, com cada any, l'Institut Ramon Llull organitza la Llull Fellowship, en la qual participaran 18 editors internacionals d'arreu que es trobaran amb autors, agents i editorials.

Cargando
No hay anuncios
4.

Vallverdú i el Rector de Vallfogona a ritme de trap

Música urbana, un escriptor centenari i un poeta barroc que escrivia versos irònics i estripats. Un dels actes més prometedors de la Setmana és aquest slam poeticomusical dels grups 31 FAM i Bonce Twice, que improvisaran rèpliques a poemes de Ferran Garcia, conegut com el Rector de Vallfogona, i Josep Vallverdú. El duet Vàlius moderarà les votacions del públic, que decidirà el guanyador. El dissabte 16 a les 18.15 h.

Cargando
No hay anuncios
5.

Llengua i amor: taules temàtiques

Un any més es repeteix el format d'aplegar autors i llibres per temàtiques com la llengua, amb una taula sobre llenguatge inclusiu moderada per la cap de Llengua del diari, Laura Serra, i dues més sobre el català correcte i els orígens de la llengua. També es debatrà al voltant de la traducció, la ciència, el racisme, la literatura fantàstica, el còmic i l'emergència climàtica. L'amor també prendrà el protagonisme amb diverses taules, una de les quals comptarà amb la participació de Carlota Gurt, que parlarà sobre els vincles romàntics d'ara i d'abans arran de Les afinitats electives aquest diumenge a les 19 h.

Cargando
No hay anuncios
6.

Inocular el plaer de la lectura a infants i joves

La Setmana vol ser transversal, participativa i incloure els més joves. Per això es consoliden els matins laborables amb diferents col·lectius, entre els quals les biblioteques i les escoles, per continuar enfortint la programació familiar i la juvenil, perquè l'objectiu final és "posar en valor la riquesa del llibre en català" i també "que la gent en surti amb moltes ganes de llegir", apuntava Domènech a l'ARA. Aquest any hi haurà contacontes, tallers i espectacles familiars cada dia, i es busca el màxim apropament a les famílies d'autors com Miriam Tirado o Pilarín Bayés.

Cargando
No hay anuncios
7.

Les novetats més esperades

S'hi presentaran 125 novetats en diferents formats: taules, converses, recitals o presentacions. Entre les més esperades hi ha la nova novel·la de Sílvia Soler, que serà entrevistada per Anna Guitart aquest dissabte a les 18 h; el nou llibre de contes de Carlota Gurt, que també serà entrevistada per Guitart aquest diumenge a les 13 h, i el nou títol de contes de Sergi Pàmies, que serà entrevistat per la mateixa periodista cultural aquest diumenge a les 18.45 h. També s'esperen novetats de Roser Vernet, Iñaki Rubio, Maria Climent, Biel Mesquida, Roser Ametlla, Oriol Molas, Llibert Ferri, Marta Segarra, Quim Nadal, Ramon Vilaró, Salvador Vergés, Dolors Bramon, David Nel·lo, Iolanda Batallé, Carme Ripoll, Roger de Gràcia, Bea Cabezas, Miquel Esteve, i debuts de Laura Calçada i Ester Invernon. Es presentaran alguns llibres premiats enguany com el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, Diré que m'ho he inventat, de Marta Marín-Dòmine, i el premi Nèstor Luján de novel·la històrica, Retorn als orígens, de Sònia Casas.

Cargando
No hay anuncios
8.

Tots els guardons

A més dels clàssics de la Setmana, el Premi Trajectòria, que rebrà l'escriptora Mercè Ibarz, i el Premi Difusió, que serà per al músic Roger Mas, durant la cita també s'entregarà el premi L'Illa dels Llibres, el Premi Vila de Martorell, el Premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès i el Premi de Còmic de No-ficció del diari ARA, en un acte que presentarà el periodista del diari Xavi Serra aquest diumenge a les 16.45 h. A més, es presentaran els Premis Mallorca de Creació Literària i els premis Joan Lluís Vives a la millor edició universitària.

Cargando
No hay anuncios
9.

Versos al Moll

La poesia tornarà a tenir-hi un paper important, amb actes que aplegaran des dels poetes joves premiats d'aquest any en un recital amb el Premi Jocs Florals, Premi Joan Duch, Premi López Picó i Premi Ventura Ametller, fins a figures consolidades com Jaume Vidal Alcover a partir de la presentació de la seva obra completa. També hi haurà un recital dins la temàtica amorosa aquest diumenge a les 19:45 h amb Pau Vadell, Maria Isern i Andreu Gomila, i la presentació de l'antologia de poesia feminista Flamarades sortiran (Godall), a cura de Maria Antònia Massanet, el dimarts 12 a les 19.30 h, en la qual recitaran Blanca Llum Vidal i Mireia Calafell, entre d'altres. Com a plats forts trobarem recitals de Lluís Calvo, Enric Casasses i Juana Dolores el dijous 14 a partir de les 19 h.

10.

En concert

Roger Mas tancarà la Setmana amb un concert el dissabte 16 a les 19.30 h. També hi haurà actuacions musicals de Joan Isaac (que celebra 50 anys de trajectòria), Vic Moliner, Jaume Arnella, Vladivostok i Freddi Jazz Band.