ELS LLIBRES I LES COSES
Llegim Opinió 03/05/2019

Els imprescindibles es moren i la vida continua... a Cadaqués

i
Ignasi Aragay
2 min
Els imprescindibles  es moren i la vida continua... a Cadaqués

Firmo Ferrer i Casadevall va morir l’any passat als 96 anys. Savi autodidacte, cronista de Cadaqués, va viure la guerra d’adolescent, l’exili familiar, el camp de reclusió de Ribesaltes i el camp nazi de treballs forçats de Brest, les presons franquistes i la llarga i dura postguerra. El 1946 finalment havia pogut tornar al seu estimat poble empordanès, on va tenir botiga durant dècades juntament amb la seva també estimada Pepita Sanés. A partir dels anys 80 va començar a escriure sobre la vila: història i històries, publicades en una desena de títols. Firmo Ferrer era memòria viva i ha deixat un entranyable record entre els que el van conèixer... i unes quantes obres inèdites.

El periodista i editor Vicenç Relats ara n’ha recuperat una, la novel·la breu L’Anna dels Rabassers (Gent i Terra), que té la gràcia i la innocència de la senzillesa literària i moral, a cavall entre les pàgines viscudes de Folch i Torres al Patufet, que potser el Firmo havia llegit de petit, i les clàssiques novel·les d’aventura i fulletó. Costumisme i genuïnitat sense pretensions, amb algun lleuger toc de transgressió de catre. El més interessant és l’autenticitat que s’intueix en el text, inspirat en les vivències d’exili del mateix Firmo. I la màgia que la lectura sigui com si algú t’expliqués una rondalla a la vora del foc. Cadaqués no només és Dalí i Gauche Divine..

La protagonista del llibre, l’Anna, és la filla petita dels masos de Rabassers, al cor del cap de Creus, on just abans de l’inici de la guerra té lloc un tràgic i doble fet excepcional que desencadena la trama: un crim -la mort de l’hereu Joan- i la fugida del germà petit, el Jordi. L’Anna mirarà de resoldre el doble enigma que envolta els seus desapareguts germans.

Hi ha un moment de la narració en què ella reclama al Jordi que abandoni el que està fent: “Els suposats imprescindibles es moren, però la vida continua”. A tots ens costa massa acceptar que som perfectament prescindibles a la feina, a casa i arreu. En realitat, esclar, ens resistim a imaginar la vida sense nosaltres. Ara Cadaqués sobreviurà a l’absència de Firmo Ferrer, que potser és insubstituïble, sí, però no imprescindible. Algú n’agafarà el relleu. La publicació mateixa d’aquest llibre, il·lustrat amb dibuixos cadaquesencs de la també difunta pintora Maria Girona (parella d’Albert Ràfols-Casamada i amiga i veïna del Firmo a Cadaqués) ja és, d’alguna manera, una contribució al relleu, a fer que la vida continuï.

stats