Si ara us demanés en què penseu, si us proposo la paraula faristol, m'imagino que a la majoria us vindrà al cap allò que utilitzen els músics per deixar-hi les partitures i poder llegir-les més còmodament. Després d'aquest article, potser també pensareu en la revista Faristol, que edita l'IBBY, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, i que aquest juliol farà 40 anys. Ara està de celebració perquè acaba de publicar el número 100. Faig sonar Manel per dir que em consta que els ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí: van estar a punt d'haver de renunciar a la revista impresa i han hagut de superar altres moments crítics (i dolorosos), però arriben al número 100 com a revista del llibre infantil i juvenil referent.
Durant els seus anys d'existència, s'han dedicat a pensar i a repensar la LIJ (per si de cas: literatura infantil i juvenil), i la revista s'ha convertit en una referència per a la gent que s'hi dedica. Però a mi m'agrada reivindicar-la també per a persones que tinguin criatures a prop i necessitin assessorament o idees, o per a aquelles que no tinguin criatures a prop però igualment estiguin interessades en la literatura infantil i juvenil. Fan bons continguts, perquè la gent que hi treballa coneix molt bé la LIJ, i tenen una bona cartera de col·laboradors que, com ells, se l'estimen, i que paren molta atenció al que es fa a casa nostra (no hi insistiré, perquè ho he dit en altres articles, però tenim una LIJ que ens ha de fer anar amb el cap ben dret).
Per celebrar aquesta fita de la revista número 100, l'Arantxa Bea, la directora de Faristol, explica que tot l'equip editorial s'ha implicat per crear "un número lúdic, de celebració, construït com una suma de veus, que d'alguna manera repassa els últims 40 anys de LIJ". Amb el fil conductor de l'abecedari, recorren, amb 100 especialistes, 100 paraules relacionades amb la LIJ. A més de ser interessant, el número és molt bonic, perquè inclou un abecedari creat per 26 artistes plàstics. L'obre, amb la lletra a, Pere Prats. La efa l'ha dibuixat la també veterana Fina Rifà. La hac és d'en Xavier Salomó, la u de l'Anna Aparicio Català i la i grega del Jordi Vila Delclòs. Amb la zeta, tanca la Zuzanna Celej. Me'n deixo moltes, no hi caben totes, però no us en perdeu cap. Gusti ha dibuixat el número 100, i la coberta fantàstica que il·lustra l'article és del Pep Montserrat.
Pel que fa als conceptes, obren amb l'Abecedari, i no crec que sigui casualitat que el text l'hagi escrit la Teresa Duran, una de les persones que més sap de literatura infantil i juvenil al nostre país, tot i que la veritat és que el llistat de col·laboradors és per treure's el barret. Es parla d'Autor, de Bestseller, de Biblioteques escolars i públiques, d'Escola, de Folklore, d'Infants, d'Humor, de Novel·la, de Lectors, del pla Nacional de lectura, de Sant Jordi, de Viatge... fins a la zeta, de Zona d'influència. A la llibretera Oblit Baseiria li han adjudicat el seu nom, Oblit, i de seguida el vincula amb el record, necessari, de molta gent de la LIJ. Ella parla, per exemple, del gran Cesc, que anem recuperant. Jo m'aprofito d'això que diu l'Oblit i tanco l'article amb un record per a qui va ser director de Faristol, l'escriptor i il·lustrador Bernat Cormand, que ens va deixar el 2021, massa aviat. Em sembla que aquest número 100 l'hauria fet sentir orgullós. Enhorabona a tots els que feu possible que Faristol existeixi, i per moltes revistes més!