Novetat editorial

Crònica novel·lada del litigi per l'art sacre entre Catalunya i l'Aragó

Javier Gonzalo, advocat del bisbe de Lleida, publica 'Del púrpura al rojo'. Assegura que el litigi per les 113 obres d'art de la Franja no s'ha resolt perquè es va polititzar i no es va deixar que els bisbes el resolguessin

'Del púrpura al rojo', de Javier Gonzalo /ACN
Acn
21/05/2015
2 min

LleidaL'advocat Javier Gonzalo (Segovia, 1951), que treballa amb el bisbe de Lleida, Joan Piris, des de 2009, ha publicat el llibre 'Del púrpura al rojo', que es presenta com la crònica d'un litigi vaticà entre l'Aragó i Catalunya per l'art sacre. Durant la presentació que s'ha fet aquest dijous a la seu de Pagès Editors a Lleida, Gonzalo ha assegurat que el litigi per les 113 obres d'art de la Franja no s'ha resolt perquè es va polititzar i no es va deixar als bisbes resoldre'l. L'escriptor i advocat creu que no ha existit diàleg entre les parts i que ara cal precisament "voler entendre qui es té davant". Gonzalo ha negat haver rebut pressions de ningú a l'hora d'escriure'l perquè ho ha mantingut en secret.

L'Editorial Milenio –segell en castellà de Pagès editors– ha acollit aquest dijous la presentació del llibre 'Del púrpura al rojo', de Javier Gonzalo. La novel·la explica les intrigues entre els 'púrpura' (bisbes, cardenals i el Vaticà) i els 'rojos' (els polítics catalans i aragonesos) sobre el que es coneix com el conflicte per l'art sacre de la Franja. Gonzalo ha explicat que espera que la publicació del llibre serveixi com una eina per al diàleg i l'enteniment entre totes dues parts.

Un conflicte interminable

'Del púrpura al rojo' narra el conflicte, vist des de la mirada privilegiada del que ha estat l'advocat del bisbe de Lleida, Joan Piris, des del 2009. L'autor explica els fets acreditats, els judicis i les pressions tant polítiques com civils. Durant la roda de premsa, Gonzalo ha explicat que el llibre desvetlla alguns secrets fins ara desconeguts sobre un litigi que ha provocat múltiples enfrontaments, com ara les calúmnies i les pressions a les quals han estat sotmesos tant bisbe de Lleida, Joan Piris, com el bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Milián. En aquest sentit ha dit que a Piris li han dit per carta, "de tot", "el menys fort, lladre" i ha assegurat que el bisbe de Lleida ha patit molt durant aquest conflicte i "de manera solitària".

Gonzalo també ha revelat que una de les causes de la llargada del conflicte ha estat, segons ell, la incomunicació, tant entre les autoritats eclesiàstiques, com entre la plana política i la població civil. Tant és així que, segons ha assegurat, que el bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Milián, creia que les obres d'art les tenia en propietat Joan Piris. L'autor ha apostat perquè els polítics es mantinguin al marge i deixin resoldre el conflicte a les autoritats religioses. "Només així", ha assegurat Gonzalo, "el conflicte podrà arribar al seu punt final".

Javier Gonzalo és jurista i escriptor. És autor de diversos llibres i de nombrosos articles especialitzats. Ha estat també consultor de diversos ajuntaments, ponent de la Comissió Legislativa de Haciendas Locales del Senat i membre de la Comissió de Cooperació del Ministeri d'Hisenda, així com professor de la Universitat de Lleida. Té despatx obert a Lleida, Barcelona i Madrid. És advocat del Bisbat de Lleida.

stats