Llegim 21/10/2011

El professor, crític i traductor Jordi Llovet dóna la seva biblioteca particular de 30.000 volums a la UPF

El 25 d'octubre rebrà la Medalla de la UPF en agraïment per la donació i durant l'acte impartirà la conferència 'L'amor als llibres'

Ara
2 min
Jordi Llovet, durant una conferència al CCCB

BARCELONAEl catedràtic de la UB Jordi Llovet rebrà la Medalla de la Universitat Pompeu Fabra en agraïment per la donació de la seva biblioteca particular a la UPF, integrada per prop de 30.000 volums de gran valor bibliogràfic. L'acte, que tindrà lloc el dimarts 25 d'octubre i estarà presidit pel rector Josep Joan Moreso.

La col·lecció bibliogràfica sencera donada per Jordi Llovet a la UPF, formada per prop de 30.000 volums, i construïda amb molta cura al llarg de molts anys, combina de manera indestriable l'interès pel contingut i pel continent alhora, amb criteris de selecció molt acurats i amb especial sensibilitat per als llibres com a objecte de col·lecció. El fons té obra nova i una part d'exemplars d'antiquària (obres anteriors a 1.800) i hi ha molts llibres amb dedicatòria o signatura autògrafa dels autors. D'altra banda, la col·lecció inclou discos i més d'un centenar de quadres, i algunes peces de mobiliari.

Les matèries sobre les que versen els diferents llibres són la literatura (amb una àmplia representació de literatura grega i llatina, catalana, castellana, francesa, anglesa, alemanya, italiana, portuguesa, neogrega, russa i altres literatures), teoria i crítica literària i estudis literaris; teoria i història de l'art, estètica i crítica d'art; filosofia i història de la Filosofia; Teoria i història de les religions, i altres matèries de l'àmbit de les humanitats.

Jordi Llovet i Pomar (Barcelona, 1947) és doctor en Filosofia i Lletres per la UB, és crític de literatura, filòsof, traductor, assagista i catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la UB des de 1997. Va ser membre fundador del Col·legi de Filosofia, que va presidir entre el 1984 i el 1989, president del Col·legi de Filosofia i coordinador de la Càtedra Barcelona-Nova York (1984-1989), director de l'Àrea de Literatura i de la Societat d'Estudis Literaris de l'Institut d'Humanitats, des de la seva fundació, l'any 1987. Com a assagista, és autor de: Por una estética egoísta (1978, VI premi Anagrama d'Assaig); Ideología y metodología del diseño (1979), o el recull de les seves conferències El sentit i la forma. Assaigs d'Estètica (1990). En el seu darrer llibre Adéu a la Universitat. L'eclipsi de les humanitats (Galàxia Gutenberg/Cercle de Lectors, 2011) narra les experiències viscudes per l'autor al llarg d'una vida universitària de 43 anys.

Com a traductor, la seva aportació és destacable. Va començar amb la traducció al castellà de El texto de la novela (1974) de Julia Kristeva, i és amb La transformació (1978) de Franz Kafka, que fa la seva primera traducció al català. Ha traduït, sobretot, de l'alemany i del francès, a partir d'obres de Voltaire, Baudelaire, Valéry, Schiller, Goethe, Mann, Musil o Hölderlin.

stats