ARA Llegim
Llegim 22/02/2013

Sant Feliu de Llobregat obre l'Any Joana Raspall

L'escriptora i bibliotecària rep un emotiu homenatge al seu municipi amb motiu del seu centenari

Ara / Acn
2 min
Joana Raspall

Sant Feliu de LlobregatSant Feliu ha acollit aquest dijous l'acte inaugural de l'Any Joana Raspall, que se celebrarà durant tot el 2013 amb motiu del centenari de l'escriptora, poeta i bibliotecària sanfeliuenca. L'acte, celebrat a la Sala Ibèria, ha servit d'homenatge a la trajectòria personal i professional de Joana Raspall, autora de tres diccionaris i d'una quinzena de títols, sobretot de teatre infantil i poesia, escrita també per als més menuts. Guardonada el 2006 amb la Creu de Sant Jordi, Raspall ha assistit acompanyada de la seva família a un acte presidit per la consellera d'Educació, Irene Rigau, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José. Un recital poètic conduït per l'actriu sant feliuenca Fina Rius amb la participació de diversos col·lectius culturals del municipi i diverses actuacions municipals per part de Joan Dausà, la Cobla Sant Jordi o Roses Blaves de l'Agrupació Cultural Folklòric, entre d'altres, van vestir un acte que va comptar amb la presència de desenes de ciutadans de Sant Feliu.

L'homenatge dóna el tret de sortida a una llarga llista d'activitats que se celebraran al llarg dels propers mesos dins i fora de Sant Feliu de Llobregat. Diverses exposicions, recitals, jornades, teatre i simposis de poesia, configuraran una programació que està presidida per una exposició commemorativa de l'escriptora que es pot visitar al Palau Falguera de Sant Feliu, així com l'Exposició Nacional de Roses que, aquest any, estarà també dedicada a la poetessa.

A més de la reedició de l'obra de la poeta i escriptora amb motiu del seu centenari, el municipi té previst també aprovar en el proper Ple municipal que l'Auditori del Palau Falguera passi a anomenar-se Auditori Joana Raspall.

Passió i defensa de la llengua catalana

Joana Raspall va néixer el 1913 a la Barceloneta, pocs anys més tard però es va traslladar a viure amb els seus pares a Sant Feliu de Llobregat. Cursa estudis de bibliotecària i també de comptabilitat, però la seva passió és sempre la defensa i vetlla de la llengua catalana. El seu amor per la poesia i els infants la porta a escriure poemes per als més menuts, cosa que la fa una de les pioneres del gènere a casa nostra. El primer llibre apareix el 1981, però és sobretot a finals dels anys noranta quan comença a publicar de manera regular un seguit de reculls poètics pensats per al públic infantil: 'Bon dia, poesia' (1996), 'Versos amics' (1998), 'Concert de poesia' (2004). També participa constantment en la vida literària de la seva ciutat, Sant Feliu de Llobregat, com ara a través del premi Martí Dot de poesia.

Guardonada amb la Creu de Sant Jordi el 2006, Raspall ha rebut també el premi IEC-Marià Aguiló pel 'Diccionari de locucions i frases fetes' (1984). A més, el 1963 va ser reconeguda amb el guardó Joan santamaria de teatre per 'L'ermita de Sant Miquel' i el 1969 va ser premiada per les Festes Pompeu Fabra de Cantonigros-Cavall Fort de Contes per l'obra teatral 'El pou'.

stats