Sector editorial
Llegim 24/11/2011

Les vendes del Gremi de Llibreters de Catalunya cauen més d'un 16% en els últims dos anys

La reducció del consum s'està notant al sector del llibre, que ha patit una caiguda considerable en aquests dos últims anys. Així ho ha fet explícit Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, aquest migdia

Acn
2 min
Imatge de la roda de premsa d'aquest migdia a Tarragona

BARCELONALes vendes del Gremi de Llibreters de Catalunya han caigut més d'un 16% durant els últims dos anys a causa de la reducció del consum. Així ho ha explicat el seu president, Antoni Daura, durant la presentació del Congrés de Llibreters en Llengua Catalana que se celebrarà al febrer a Tarragona. Daura ha apuntat que el sector ha de seguir treballant per mirar d'adaptar-se a la irrupció del llibre digital "tot i que no representa ni un 1% del negoci" i a la competència d'Internet. El Congrés, que coincidirà amb la capitalitat cultural de Tarragona, tractarà temes com l'edició i la comercialització del llibre en català i comptarà amb la participació de llibreters d'arreu dels territoris de parla catalana. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, ha explicat que les vendes del sector han caigut a raó d'un 8% anual els anys 2010 i 2011 per la reducció del consum de les famílies. Tot i això, Daura ha deslligat aquest descens de la irrupció del llibre digital o de la competència d'Internet, ja que considera que "no podem quedar-nos al marge d'aquest model de negoci i que el sector hi ha d'entrar". L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que malgrat que el llibre electrònic i Internet suposen un problema, el sector té la voluntat de plantejar-los com a reptes per tal de seguir creixent.

Precisament, l'adaptació dels llibreters tradicionals a les noves tecnologies serà un dels temes que es tractaran del 10 al 12 de febrer en el Congrés de Llibreters en Llengua Catalana que se celebrarà al Palau de Congressos de Tarragona. La cita pretén encetar un debat transversal sobre el tractament i la comercialització del llibre en català i posar sobre la taula els principals reptes de futur de les llibreries. L'acte d'inauguració del congrés, el divendres 10 de febrer, inclourà una conferència de l'escriptor Ramon Solsona, premi Sant Jordi 2010, i servirà per retre homenatge a l'escriptora tarragonina Olga Xirinacs.

El congrés inclou diferents debats sobre la formació del llibreter, la millora de la gestió empresarial de les llibreries i les noves tecnologies, on participaran professionals de prestigi com Lluís Agustí Ruiz, professor de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, Lluís Anglada, director del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, Jordi López Daltell, formador de directius, Neus Arqués, analista digital, i Martí Manent, vicepresident de l'associació aDigital (Economia Digital), entre altres.

També hi prendran part destacats personatges del món de la cultura i del sector del llibre, com Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, Jordi Ferré, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, i l'escriptor Joan-Lluís Lluís, que parlaran sobre la creació i edició del llibre en català.

Un altre dels punts destacats del congrés és la participació de més d'un centenar de llibreters dels diferents territoris de parla catalana que explicaran com viuen la projecció del llibre en català des de llocs com Palma de Mallorca, Castelló de la Plana, Perpinyà i Andorra la Vella, en un debat amb llibreters de Catalunya que tindrà lloc el diumenge, jornada de cloenda. El congrés ha estat també el marc escollit per part del Gremi de Llibreters per presentar projectes que s'espera puguin contribuir decisivament a la dinamització i professionalització del sector.

stats