Literatura
Llegim 27/02/2013

Francesc Parcerisas guanya el IV Premi Internacional d'assaig Josep Palau i Fabre

L'obra premiada és 'Sense mans. Metàfores i papers sobre la traducció', que ha estat guardonada en la categoria d'obra original. Norman Manea ha rebut el premi a la millor obra publicada a l'estranger el 2012 per 'La llet negra'

Acn
2 min

BarcelonaEl poeta, traductor i crític literari Francesc Parcerisas ha guanyat el IV Premi Internacional d'assaig Josep Palau i Fabre en la categoria d'obra original per 'Sense mans. Metàfores i papers sobre la traducció'. El jurat n'ha destacat el seu caràcter a mig camí de l'assaig memorialístic i l'especialitzat. El crític literari fa un enfocament amè que permet abordar qüestions de l'experiència professional de l'autor com a traductor i professor i de la seva vivència com a home de cultura. Es tracta d'una obra miscel·lània unida per la forta personalitat de l'autor i que s'adiu "perfectament" a la mena d'assaig que el premi vol promoure.

D'altra banda, Norman Manea ha rebut el IV Premi Internacional d'assaig Josep Palau i Fabre en qualitat de millor obra publicada a l'estranger al llarg del 2012 per l'obra 'Laptele negru' (La llet negra). El jurat li ha reconegut l'originalitat i profunditat de la reflexió. L'autor romanès ha agrupat l'ètica i l'estètica de la literatura jueva de la diàspora mitjançant assaigs sobre autors com Kafka, Bassani, Walser, Kis, Roth, Celan, Kertesz, Schulz o Bellow. Alhora s'endinsa en algunes de les qüestions crucials contemporànies, com ara les societats obertes i tancades, la revolució, l'Holocaust, el Gulag, l'exili, el llenguatge i la identitat, el sofriment i la creativitat, la pàtria, el nacionalisme i la globalització.

El jurat l'han format el sociòleg alemany Wolf Lepenies, el catedràtic de Teoria de la Literatura Jordi Llovet, el professor Tomàs Nofre, president de la Fundació Palau, el lingüista, historiador i pensador francès d'orígen búlgar Tzvetan Todorov i l'escriptor Enrique Vila-Matas. Les dues obres premiades seran publicades per l'editorial Galaxia Gutenberg al llarg dels pròxims mesos.

stats