ARA Llegim
Llegim 06/04/2014

Daniel Vázquez Sallés ressucita Franco en l'Espanya actual

El fill de Vázquez Montalbán clona el dictador, que vol tornar a recuperar el poder en una història satírica i esperpèntica publicada per Destino

Efe
1 min

BarcelonaL'escriptor Daniel Vázquez Sallés ressuscita Franco en l'època actual després d'una clonació d'un pèl del seu bigoti a 'Si levantara la cabeza', la seva última novel·la, un llibre amb què volia construir un "escenari esperpèntic".

De la clonació inicial neix un '"Paquito de 33 anys, l'edat perfecta per convertir-lo en salvador de la pàtria, en un messies", comenta l'autor.

Malgrat el paral·lelisme amb 'He tornat', de Timur Vermes, que trasplanta Hitler al Berlín actual, Vázquez no ha volgut llegir la novel·la de l'escriptor alemany, perquè volia donar-hi un to diferent i necessitava distanciar-se, i en canvi, sí que ha tingut molt presents pel·lícules com 'La escopeta nacional' de Luis García Berlanga.

Eliminar la globalització

L'esperpent arriba a les cotes més altes quan, per exemple, ja amb el poder reconquerit, Paquito decideix "eliminar la globalització per decret, perquè creu que en arribar al poder pot canviar el destí de l'univers, pot espanyolitzar els selenites".

L'escriptor afegeix que "aquesta sàtira té sentit perquè estem tornant a aquella època en algunes coses, és un retorn perillós a una època de la qual no tenim un bon record".

stats