Llegim Crítiques 08/02/2022

Enciclopèdia d'un món perdut, el soviètic

Galaxia Gutenberg publica l'assaig de Karl Schlögel 'El siglo soviético'

3 min
La fi de la Unió Soviètica fotografiada per Kapuscinski

BarcelonaEl setge de Leningrad per part de les tropes nazis va allargar-se durant gairebé 900 dies. Es calcula que les morts per accions militars, però sobretot per fred i inanició, superaren el milió dues-centes mil víctimes. La desesperació va dur la població al límit. I, tanmateix, enmig d’aquell abisme, una improvisada orquestra famèlica va estrenar la simfonia número 7 de Xostakóvitx o, quan ja no quedava res per menjar, la gent es va conjurar per preservar tant el valuós banc de més de 20.000 llavors com els darrers gats que protegien de les rates els tresors artístics de l’època dels tsars.

Aquesta convivència entre tragèdia i èpica, entre excel·lència i misèria és omnipresent en la història d’aquest territori tan immens com desconegut i fascinant que, arran de les revolucions de 1917, va passar d’Imperi Rus a Unió Soviètica fins a fer fallida el 1991 i esdevenir l’actual i inquietant Federació Russa. Qualsevol relat sobre aquest territori-continent s’enfronta al doble repte de fer entenedor aquest món de contrastos i, al mateix temps, sintetitzar una civilització tan diversa com inabastable.

L’historiador alemany Karl Schlögel (Allgäu, 1948) els entoma a partir d’una seixantena d’estudis independents, agrupats en vint blocs, que parteixen de la pròpia experiència acumulada. Els talls temàtics li permeten combinar les grans mirades amb les recerques de detall, les genealogies que cobreixen grans períodes de temps amb la focalització en fenòmens puntuals, el protagonisme de la massa amb els retrats de proximitat... Com diu ell mateix, “la història de la civilització ho abraça tot, no és la història de la política o del dia a dia, del terror o de l'adhesió entusiasta, de la cultura o de la barbàrie, sinó de tot això i de molt més; sovint al mateix temps i al mateix lloc".

Noves aproximacions al gegant rus

El siglo soviético no se centra en el període revolucionari bolxevic, la perestroika o el Gran Terror estalinià (tractat al previ Terror y utopía, Acantilado, 2015), sinó que s’obre a noves aproximacions, amb estudis centrats en Kolimà i l’arxipèlag concentracionari, en les cues eternes i les cuines compartides, en el disseny d'avantguarda i la redefinició de l’espai urbà, en l’estiueig i els productes de consum... No són qüestions menors i, sovint, il·luminen el període de forma clarivident. De fet, el seu anunciat proper llibre se centrarà en relatar com els icònics perfums Chanel Nº 5 i Moscou Vermell comparteixen origen i fórmula: capitalisme i comunisme fan la mateixa olor.

Amb un tremp narratiu envejable, Schlögel fa entenedor de quina manera la industrialització i la modernització van ser plantejades per l’elit bolxevic com grans batalles, de quina manera després vingué la Segona Guerra Mundial i com, d’aquella successió de desafiaments, “va sorgir la Unió Soviètica moderna”. La dimensió de l’èxit té la seva torna en un cost humà de dimensions igualment sense precedents. Però aquesta mobilització heroica no podia mantenir-se en el temps. Mort Stalin, el país regit per Khrusxov volia sobretot viure tranquil, esgotat després de tantes sagnies.

Dècades més tard, aquell món soviètic desapareixeria sobtadament. El seu cant del cigne seria Txernòbil, quan 430.000 ciutadans se sacrificaren per evitar un desastre més gran: “La propera vegada, Europa s'haurà d'espavilar sense ells”. Perquè "després de dècades de fer prevaldre l'element públic, social i polític per damunt de l'individual i personal, era irresistible retirar-se a l'àmbit privat".

Amb tot, i tenint en compte les incerteses entorn de la nova Rússia, Karl Schlögel ens assenyala continuïtats històriques com la riquesa en tresors naturals del rerepaís, la resiliència d’espais grisos com l’economia submergida, la macrocefàlia de la gran conurbació Moscou-Sant Petersburg, el ressorgiment del patriarcat ortodox i la reinterpretació esbiaixada del propi passat.

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir El siglo soviético a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats