Va de llibres

Xavier Pla recomana Cartarescu: "És un testimoni colpidor de l'obsessió per la literatura"

L'escriptor i professor recomana 'Dietaris 1990-2017', de Mircea Cartarescu

2 min
Xavier Pla retrat a la porxada de la Biblioteca Nacional de Catalunya

BarcelonaPodríem dir que Xavier Pla ha culminat enguany la feina de tota una vida. La biografia Un cor furtiu (Edicions 62), de més de 1.500 pàgines, aplega tot el coneixement que el professor gironí ha anat recollint durant dècades sobre la figura de Josep Pla, primer com a estudiant de doctorat i més endavant com a director de la Càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme de la UdG. El llibre que Pla recomana llegir aquest estiu és, també, un llibre colossal i allargat en el temps. Dietaris 1990-2017, de Mircea Cartarescu, publicats en català per Lleonard Muntaner amb traducció de Xavier Montoliu i pròleg de Sam Abrams, "són un testimoni colpidor de l'obsessió per la literatura, és a dir, la radiografia d'un forçat, envoltat de solitud i patiment, convençut que només pot salvar-se escrivint", segons Pla.

"Cartarescu escriu el seu dietari quasi cada dia, a mà, en unes llibretes d'espiral, a la taula de la cuina –explica Pla–. Mentre llegeix els dietaris de Kafka, el seu gran referent moral i d'escriptura al costat de Proust, anota minuciosament els seus estranys deliris, les seves al·lucinacions dalinianes, les seves fosques revelacions i, sobretot, els seus somnis, sovint plens de larves, aranyes, escorpins, escarabats o papallones". Segons Pla, l'estil de Cartarescu pot fer pensar en els Diaris de Gombrowicz, per "les reflexions sobre la immaduresa", i també en La tentación del fracaso, de Julio Ramón Ribeyro, per "l'angoixa davant del fracàs".

Tot i que els Dietaris reflecteixen "el petit món personal de la vida quotidiana de l'escriptor", com ara "les relacions de parella, el naixement dels fills, el viatge a Califòrnia", de seguida viren cap a "una extraordinària indagació sobre la seva identitat literària, feta d'angoixes i d'ambicions, d'il·lusions i de frustracions". "Per sobre de tot, s'hi veu un escriptor lliure, perseverant, permanentment insegur, que concep l'escriptura com una excrescència de la seva identitat perquè diu que la literatura és l'òrgan vital del seu cos", diu Pla, que considera que els Dietaris permeten "entendre millor" les novel·les de l'autor, que "no sempre són fàcils de llegir perquè exigeixen tenir una mica de curiositat per la física quàntica, l'antropologia o la psicologia".

stats