Cultura
Llegim Actualitat 05/10/2022

Víctor García Tur, Joana Masó i Joan Todó guanyen els premis Crítica Serra d'Or 2022

En l'apartat d'arts escèniques s'ha distingit Sol Picó, Òscar Intente i Rhum & Cia

2 min
Muntatge amb Víctor Garcia Tur, Joana Masó i Joan Todó

BarcelonaEls premis Crítica Serra d'Or distingeixen anualment, des de fa més de sis dècades, una quinzena d'obres i autors. En literatura, aquest 2022 l'han rebut Víctor García Tur, amb la novel·la L'aigua que vols, coeditada per Òmnium i Enciclopèdia Catalana i ambientada durant els dies previs al referèndum d'independència del Quebec del 1995; Carles Dachs, amb el poemari Vent a la mà (Edicions 62); Joana Masó, amb l'assaig sobre el psicòleg Francesc Tosquelles, Curar les institucions (Arcàdia Editorial), i Joan Todó amb la biografia de l'escriptor Joaquim Soler i Ferret La verda és porta (Godall). En traducció s'ha reconegut també la traducció de Josep M. Jaumà de la Poesia completa de T.S. Eliot, publicada en edició bilingüe per Edicions de 1984.

De George Steiner a l'emigració catalana a Mèxic

En l'apartat d'arts escèniques destaquen el premi al millor muntatge teatral, que ha estat per a La idea d'Europa, de George Steiner, a càrrec d'Òscar Intente; el premi al millor espectacle de dansa per a Malditas plumas, de Sol Picó, i el premi al millor espectacle de pallassos per a Gran reserva, de Rhum & Cia.

Salvador Comelles i Christian Inaraja han rebut, gràcies a Espècies extraordinàries (Birabiro), el premi al millor llibre infantil. En l'apartat juvenil s'ha distingit la nova col·lecció Petit Sàpiens d'Ara Llibres.

En l'apartat de recerca s'han premiat treballs humanístics com Una cultura per al poble. El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (Enciclopèdia Catalana), de Mariona Lladonosa Latorre i Manuel Lladonosa Vall-llebrera. En ciència s'ha reconegut La nova geografia de la Catalunya postcovid (IEC), de Jesús Burgueño. I el premi de catalanística ha sigut per al Segundo diccionario de los catalanes de México (IEC), biografia de més de dos centenars de catalans que van trobar en la República Mexicana una nova pàtria.

stats