Premi Jaume Fuster per als versos íntims de Jordi Pàmias
La vintena de poemaris que ha publicat fins ara l'autor lleidatà han estat recollits en sis volums per part de l'editorial Pagès
BarcelonaEl premi Jaume Fuster, que concedeix anualment l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana des del 2001, ha reconegut el poeta lleidatà Jordi Pàmias, autor de llibres com 'El camí de Ponent' (1990), 'Entre el record i el somni' (1992) i 'Terra cansada' (2004). “És un guardó molt valuós, perquè el donen els companys de lletres, i això em fa sentir molt estimat”, comenta l’autor.
Durant l’última dècada, el Jaume Fuster –que malauradament no té dotació econòmica– ha premiat tant poetes com narradors, i Pàmias s’afegeix a Carles Hac Mor (2016), Joan Margarit (2015), Jaume Pérez Montaner (2014), Màrius Sampere (2010) i Montserrat Abelló (2008).
“Vaig començar a escriure poesia amb 16 anys perquè sempre m’ha interessat la música dels versos, els jocs de les imatges i la concentració expressiva –explica–. Potser perquè és majoritàriament narrativa, la prosa explica històries. A mi m’agrada reflectir el món interior”. Nascut a Guissona el 1938, Jordi Pàmias va guanyar el premi Joan Salvat-Papasseit quan tenia 31 anys amb el que seria el seu primer llibre, 'La meva casa'. “No es va poder publicar fins al 1972 perquè hi havia un poema, ‘El nostre país’, que no va passar la censura”, recorda. Josep Pedreira, director de la col·lecció L’Óssa Menor de Proa, va decidir tirar pel dret quan la situació política va ser una mica menys tensa. Més endavant arribarien 'Fantasia per a ús de gent sàvia' (1974), 'Flauta del sol' (1979) –amb el qual va aconseguir el Carles Riba–, 'Cançons de la nit benigna' (1980) i 'Àmfora negra' (1985).
“Una de les constants de la meva obra és l’amor a la casa i a la terra, que a poc a poc s’estén a tot Catalunya i també al món”, diu: 'Fuga del mil·leni' (2000) és un bon exemple de la seva evolució. Pàmias ha publicat una vintena de reculls des del seu debut. El 1982 va aparèixer el primer volum de la seva obra completa, 'El foc a la teulada'. Llibres del Mall va començar el projecte, però ha estat durant l’última dècada que Pagès hi ha apostat seriosament. El sisè volum va ser 'Ronda dels dies' (2016), que incloïa 120 poemes esparsos. “Tinc material per a un nou volum, que inclourà 'Al cor del món' [2013] i dos poemaris inèdits, un que és fruit d’un viatge a Terra Santa i un altre inspirat en el llibre de l’Apocalipsi”, avança Pàmias, que encara no pot concretar quan té previst publicar-lo.