Llegim Actualitat 29/03/2022

Orhan Pamuk, Imma Monsó i Jo Nesbo, protagonistes d'aquest Sant Jordi

El 23 d'abril hi haurà més de 6.500 parades de llibres i roses a Barcelona

3 min
El coronavirus obliga a ajornar Sant Jordi

BarcelonaAquest Sant Jordi ha de tornar a ser com una de les diades pletòriques i lluminoses d'abans de la pandèmia. Hi haurà més espai que mai dedicat als llibres i les roses, una quinzena d’autors oferiran xerrades a Barcelona i l’impacte de la diada arribarà fins a Lisboa. El 23 d’abril “marcarà el retorn a una plena normalitat”, ha recordat el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, aquest dimarts al matí a la nova Niblioteca Gabriel García Márquez, que obrirà les portes al mes de maig i que, amb 3.946 metres quadrats de superfície, es convertirà en la tercera més gran de Barcelona.

El 23 d’abril els espais on es podran comprar llibres i roses creixeran per l’Eixample, ocupant bona part del tram del passeig de Gràcia i de la rambla de Catalunya entre Gran Via i la Diagonal, però també amb parades en espais tradicionals com la Rambla. “El nombre de parades serà igual o superior que en anteriors ocasions, però el que sobretot creix és l’espai dedicat: hi haurà moltes menys restriccions que en anteriors ocasions”, ha afegit Martí. A Barcelona hi ha, en un any normal, unes 6.500 parades.

Monsó, una pregonera reconeguda

“La pregonera d’aquest Sant Jordi serà Imma Monsó, Premi Nacional de Cultura i una de les autores més reconegudes de la literatura catalana contemporània –ha recordat Ferran Burguillos, gerent de la xarxa de Biblioteques de Barcelona–. Monsó s’afegeix a la llista de grans autors que han fet el pregó de la ciutat, des d’Almudena Grandes a Empar Moliner, passant per Emili Teixidor, Irene Vallejo i José Saramago". El pregó es farà el 22 d’abril a les 18 h a l’Ajuntament de Barcelona.

Abans, del 19 al 21 d’abril, se celebrarà una nova edició dels Diàlegs de Sant Jordi, amb la participació d’una quinzena d’autors a la Biblioteca El Clot-Josep Benet, entre els quals hi ha Orhan Pamuk, Maksim Óssipov –que ha deixat Rússia a conseqüència de la invasió d'Ucraïna–, Jo Nesbo, Marta Carnicero, Núria Bendicho, Eva Baltasar, David Trueba i Juan Tallón. Un dels actes més singulars dels diàlegs serà la celebració dels cent anys del PEN català, a càrrec de l’escriptor Burhan Sönmez, president del PEN internacional.

L’acte més matiner del dia 23 d’abril serà l’esmorzar de Sant Jordi a les 9.30 h. Coincidint amb el centenari del naixement de José Saramago, el Palácio Galveias de Lisboa organitza un acte en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona que recordarà el premi Nobel de literatura i que comptarà amb la participació de Francesc Escribano, que va entrevistar el portuguès quan va ser pregoner de Sant Jordi el 2004, el filòleg i escriptor Miguel Real i la periodista Isabel Lucas.

Aquest cap de setmana tindrà lloc, també en el marc de les activitats prèvies a Sant Jordi, el festival de literatura infantil i juvenil Món Llibre, al CCCB i a les biblioteques de Nou Barris i del Poblenou.

La nova biblioteca Gabriel García Márquez, aquest dimarts

Una biblioteca que mira cap a Llatinoamèrica

Neus Castellano Tudela és la directora de la nova Biblioteca Gabriel García Márquez del barri de Sant Martí, que obrirà al maig. “Tindrà un fons aproximat de 40.000 documents, 140 punts de lectura i 30 punts d’accés a internet –ha dit–. Està especialitzada en literatura llatinoamericana, comptarà també amb un espai dedicat al dibuixant Francisco Ibáñez, veí de Sant Martí, i serà la primera biblioteca de Barcelona amb un estudi de ràdio comunitària”. El cost de l’equipament, on predomina la fusta (i que fa pensar en equipaments nòrdics), ha estat d’11.745.000 euros.

"Encara recordo que, a la dècada dels 90, quan vam començar a implementar el pla de biblioteques de Barcelona, hi havia partits polítics que arrufaven el nas i deien que les biblioteques eren cosa del segle XIX", ha recordat Jordi Martí. Trenta anys després, i segons explica Neus Castellano, les biblioteques han aconseguit convertir-se en un tercer espai: "La biblioteca és el tercer vèrtex del triangle format per la casa i la feina, un lloc on els ciutadans cada vegada hi passen més temps".

stats