Sector editorial
Llegim Actualitat 21/10/2022

La novel·la per la qual s'han barallat els editors a la fira de Frankfurt

Harper Collins ha pagat un avançament de sis xifres per 'La mala costumbre', d'Alana S. Portero, un llibre sobre una dona trans al Madrid dels anys 80 i 90

2 min
L'escriptora Alana S. Romero

BarcelonaSeix Barral publicarà el maig del 2023 un debut literari que ha fet molt de soroll a la Fira del Llibre de Frankfurt d'enguany. La mala costumbre, de la dramaturga, escriptora i historiadora Alana S. Portero (Madrid, 1978), no només es podrà llegir en castellà en un dels segells més importants de Grupo Planeta, sinó que la seva agent, la menorquina Maria Cardona Serra, ja l'ha venut a cinc llengües més. La contractació més sonada és la de HarperVia, segell de Harper Collins, que publicarà en anglès aquesta història d'iniciació d'una jove trans a la capital espanyola dels anys 80 i 90. Per aconseguir-ne els drets, l'editorial ha pagat un avançament de sis xifres.

La mala costumbre es podrà llegir també en francès a Flammarion, en alemany a Claassen –grup que ha publicat, amb molt bona repercussió, novel·les de Hanya Yanagihara i Garth Greenwell– i en grec a Patakis. Tres editorials italianes es disputen els pròxims dies la publicació del llibre en una subhasta. "Totes les xifres són molt altes, encara que la que cridi més sigui l'americana –avança Maria Cardona–. Diria que el punt que ha agradat més als editors és la potència de la veu de l'autora". L'editorial descriu la novel·la com "una faula queer contemporània, el viatge vital d'una antiheroïna trans en una ciutat on ionquis, dives del pop i àngels caiguts s'uneixen per salvar-la d'un món entestat en esgarriar les seves fantasies de viure plenament".

La consagració d'una debutant i de la seva agent

L'èxit de la novel·la implica constatar també el talent de Maria Cardona Serra com a agent literària. Nascuda a Menorca el 1986, va començar a representar autors i catàlegs editorials a Schavelzon (2010-2014), i després de gairebé vuit anys a Pontas Agency (2014-2022) va començar a treballar per a la branca anglesa de l'agència nord-americana Aevitas Creative Management (ACM). "Feia temps que perseguia l'Alana, que escriu articles per a El Salto i Eldiario.es, però ella no acabava de donar-me la novel·la –diu–. Al setembre em va donar les primeres 30 pàgines de La mala costumbre, i em van agradar molt perquè hi presenta una veu molt interessant, diferent i literària. És un coming of age breu sobre una dona trans al Madrid dels 80 i 90. La lluita de classes és un tema important, també els barris pobres i l'heroïna. Tot i que és una història fosca, emociona. A la família d'ella li costa entendre què li passa, però sempre li dona suport".

Cardona representa actualment 18 autors, entre els quals destaquen Avni Doshi –autora de Sucre cremat, traduïda a 25 llengües–, Elena Medel, de qui ha aconseguit que la novel·la Las maravillas hagi signat, de moment, una quinzena de traduccions, i María Sánchez, autora d'un llibre de memòries sobre la vida rural, Tierra de mujeres, del qual s'han venut més de 25.000 exemplars només en castellà i que s'ha traduït a l'anglès, al francès i a l'alemany. Durant aquesta fira de Frankfurt, una de les revistes més importants del sector editorial, The Bookseller, ha dedicat una doble pàgina a l'agent menorquina.

stats