Llegim Actualitat 03/02/2022

Mor l'escriptor i editor Jordi Albertí als 71 anys

Era cofundador de l'Editorial Gregal i havia fet l'edició de la primera part de les obres completes d'Eugeni d'Ors

2 min
Jordi Albertí i Oriol

BarcelonaL'escriptor, editor, historiador i filòleg Jordi Albertí Oriol ha mort aquest dijous als 71 anys. Nascut a Cassà de la Selva el 1950, durant més de 25 anys va viure a Barcelona i va estar al capdavant de la llibreria i jogueteria Els Tres Tombs, situada al barri de Gràcia. Com a filòleg va publicar nombrosos treballs de recerca literària a la Revista de Catalunya i es va encarregar de l'edició de la primera part de les obres completes d'Eugeni d'Ors, publicades a l'editorial Quaderns Crema, els anys 1998, 2001 i 2003.

El 2011, juntament amb Isabel Sanagustín, Albertí va fundar l'Editorial Gregal. Sota aquest segell van impulsar obres de narrativa, assaig i monografies d’història contemporània i van editar autors com Isidre Grau, Isabel-Clara Simó, Francesc Puigpelat i Xavier Serrahima. Durant vuit anys van organitzar el Premi Gregal de novel·la, que va guardonar obres com Mals hàbits, d'Esther Blanco; Sota les llambordes, la platja, de Núria Borrut, i Les costures de l’anell, d'Oriol Ràfols. L'Editorial Gregal va tancar el 2020 per problemes econòmics i pel precari estat de salut d'Albertí.

Al llarg de la seva trajectòria, Jordi Albertí va publicar obres de poesia, com el recull Sense àncora: pels vials de la mirada conca (Cercle de les Arts i de les Lletres, 1998), i de narrativa, com Orquídies blanques a Central Park (Gregal, 2011). També va escriure llibres d'assaig, sobretot relacionats amb el seu vessant com a historiador. A El silenci de les campanes (Proa, 2007) abordava la persecució religiosa durant la Guerra Civil i a La bandera catalana. Mil anys d'història (Pòrtic, 2010) explicava l'origen de la senyera, els moments històrics i els conflictes relacionats amb la bandera des de la seva existència. Entre els anys 2001 i 2004, va coordinar les publicacions de l'exposició Germinabit: l'expressió religiosa en llengua catalana al segle XX.

stats