Emergència climàtica
Llegim Actualitat 19/05/2023

Manifest del PEN Català per actuar davant l'emergència climàtica

El text i el nou Comitè d’Emergència Climàtica es presentaran a la Fira Literal

2 min
Camps de cereal a la Noguera vistos avui, en plena sequera

BarcelonaCrida per la Terra del món de les lletres. El PEN Català ha fet públic un manifest per actuar davant la situació climàtica i demanar un canvi profund del model econòmic, cultural i social que passa pel fet que tant els governs com la població assumeixin "la necessitat d’una vida amb menys consum de recursos". 200 personalitats del món literari, entre les quals hi ha Llucia Ramis, Vicenç Altaió, Antoni Clapés, Marina Espasa i Pol Guasch, signen el text, que es presentarà aquest dissabte a la Fira Literal amb un diàleg entre Miquel Àngel Llauger, cap del nou Comitè d’Emergència Climàtica del PEN Català, i els escriptors Laia Malo i Josep Lluís Badal.

"Amb aquesta crida ens sumem a la veu dels moviments ciutadans i d’un nombre cada vegada més gran de científics que exigeixen als governs una actuació urgent i decidida per contenir l’augment de la temperatura global, protegir la biodiversitat i revertir l’actual procés de deteriorament ambiental", diu el text.

Lluny de trepitjar l'espai de l'activisme ecologista, el món de les lletres vol implicar-se en la crisi climàtica des de la seva perspectiva: "Volem actuar en la intersecció entre el món de la literatura i aquest nou espai de preocupacions", ha dit Llauger. Per això, el manifest inclou idees d'actuació com ara reduir l’impacte ambiental de la seva activitat, reflexionar sobre com es reflecteix a la literatura la crisi climàtica, plantejar-se com s'ha d'informar de la situació i incidir en la denúncia de les violacions de drets humans patides per activistes ecologistes.

La creació del nou Comitè d’Emergència Climàtica i la publicació del manifest van lligades a la missió històrica del PEN de la defensa de llibertats, que ha abraçat causes com el feminisme, l'antiracisme i els drets lingüístics, i que no pot ara deixar de banda el compromís amb el planeta.

stats