Poesia
Llegim Actualitat 09/05/2023

Un guirigall a la valenciana obre el Barcelona Poesia en honor a Josep Piera

Una 'performance' itinerant de la Poetry Spam acompanya el pregó del 55è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

2 min
Cecavila del festival Barcelona Poesia 2023

Barcelona"Qui és aquest?", es pregunten diverses veus a l’atapeïda Rambla de Barcelona mentre veuen baixar una imatge de Josep Piera a mida real amb un seguici de poetes al darrere amb disfresses surrealistes, instruments i una paella que fan servir com a gong. La incògnita dura poc. Els joves poetes Joan Deusa, Juma Barratxina, Ismael Sempere, Raquel Garabal i Alejandra Miñano, i el col·lectiu musical Corbelokas, ho criden amb estridència: "Josep Piera és poeta valencià i en català!"

Aquest homenatge en forma de Guirigall a la valenciana a càrrec de la Poetry Spam, que es defineix com una "revista antipoètica de treballadorXs precariXs i desocupaXs", ha acompanyat aquest dimarts el pregó inaugural de la 26a edició del festival Barcelona Poesia, organitzat per Josep Pedrals i Maria Callís Cabrera, que omplirà la capital catalana d’una cinquantena de propostes multidisciplinàries i altres activitats paral·leles fins al 16 de maig amb artistes com Jan Wagner, Danez Smith i Dorian Wood.

El 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes havia donat la benvinguda al festival i augurat "veus cridaneres, de músiques llunyanes, / que ressonaven com una matraca, convidant / a una festa de sons, a una fira de mots i de llums / de colors enlairant-se en veu alta".

La cercavila, inspirada en les revistes caminades d’Esther Xargay i Carles Hac Mor i instaurada ja l’any passat, ha continuat fins a Paral·lel 62 per escoltar el concert de Roger Mas. Al carrer Sant Pau, entre versos dels poemes andalusins traduïts per Piera, fins i tot un noi d’una botiga de mòbils ha sortit a gravar l’espectacle. Ha començat a ploure, un vianant descontent s’ha encarat amb els poetes i algun cotxe ha mostrat poca paciència per tornar a casa. Poques vegades s’ha vist tanta expectació davant d’un recital poètic. Potser només cal treure més la poesia de passeig. Si ja ho ha dit Piera: "Comença la fira i esclata el guirigall. / Passen, passen, passen".

stats