Jordi Puntí recomana llegir "un retrat de la vida a Nova York"
Aquest estiu l'escriptor ha recuperat 'Nits d'insomni', d'Elizabeth Hardwick
BarcelonaL'escriptor Jordi Puntí va viure una temporada a Nova York gràcies a una beca Cullman que li va permetre fer una residència a la biblioteca pública de la ciutat. Allà va començar a escriure Confeti, la novel·la amb què ha guanyat el Premi Sant Jordi 2024. Tot i que fa gairebé deu anys que es va instal·lar de nou a Barcelona, de tant en tant encara torna als Estats Units, sobretot a través de lectures. Aquest estiu, per exemple, ha rellegit Nits d'insomni d'Elizabeth Hardwick, publicat en català per l'editorial Flâneur amb traducció de Dolors Udina. "És un recull de proses fragmentàries que constitueixen un retrat de la vida a Nova York", diu Puntí, que considera que "no és un llibre llarg, però sí dens, i que crea una certa addicció".
Tot i que Elizabeth Hardwick (1916-2007) "va publicar bastant poc" (un parell de novel·les, a part d'aquest recull), va ser "una figura cabdal en el món de la intel·lectualitat de Nova York dels anys 70 i 80, amiga de Susan Sontag i Mary McCarthy". "Va ser sobretot una autora d'articles, de crítica literària, que publicava a la New York Review of Books, i d'alguna manera això es transmet també en aquest recull", afegeix Puntí. A Nits d'insomni l'autora "parla tant de la seva adolescència en un poble de Kentucky com de l'arribada com a estudiant a Nova York i dels seus primers passos vivint en un hotel en què també vivia Billie Holiday".
"És una escriptora que combina molt bé la part lírica amb la part purament descriptiva; em fascina la seva capacitat d'explicar coses amb poques paraules, de crear atmosferes i de fixar escenes precioses d'una manera gairebé fotogràfica –segons Puntí–. No sé si és exactament un llibre d'estiu, perquè és de lectura lenta. Hi vas entrant a mesura que el llegeixes. Et xopa, et mulla... A vegades una referència a la pàgina 30, per exemple, pren més sentit quan llegeixes un altre fragment a la pàgina 80".
Hardwick va estar casada amb el poeta Robert Lowell, però quan va escriure aquest llibre "s'havien separat d'una manera bastant dramàtica, i evita parlar d'ell". "En canvi, sí que fa una defensa de l'amistat, de les amigues, de la gent amb qui conviu des d'un punt de vista cultural", explica Puntí, que creu que, en alguns moments, Hardwick pot fer pensar en Vivian Gornick.