Llegim Actualitat 19/02/2019

Joan-Lluís Lluís guanya el premi Joaquim Amat-Piniella

'Jo soc aquell que va matar Franco' narra la història d'un maqui que acaba amb el dictador

Ara
1 min
Joan-Lluís Lluís

BarcelonaLa novel·la 'Jo soc aquell que va matar Franco' (Proa, 2018), de l'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, ha guanyat aquest dimarts el 19è premi Joaquim Amat-Piniella, dotat amb 2.000 euros. El guardó l'organitzen Òmnium Bages-Moianès i l'Ajuntament de Manresa i es concedeix a una obra ja publicada de novel·la històrica que reflecteixi "algun gran moviment social i contemporani".

El llibre presenta un relat ucrònic que especula sobre un escenari en què Franco no hauria declarat la guerra als aliats i hauria atacat la Catalunya Nord. El protagonista, un filòleg solsoní que fuig de la guerra després d'haver patit un bombardeig sobre el camp d'Argelers, s'uneix als maquis per venjar-se i matar franquistes. 'Jo soc aquell que va matar Franco' també es va endur el premi Sant Jordi l'any passat.

El jurat ha comunicat que la decisió ha estat molt renyida, ja que valorava molt positivament les quatre finalistes. Lluís competia contra 'Retorn', de Carles Casajuana; 'Els anys de la serp', de Joan Rendé, i 'El camí de les Aigües', de Carme Martí. El guardó, que consisteix en una escultura de Ramon Oms, s'ha entregat aquesta tarda a l'Auditori de la Plana d'Om.

Joan-Lluís Lluís ha publicat una quinzena de títols des que es va donar a conèixer el 1993. Alguns dels més destacats són 'El dia de l'ós' (2004), guanyador del premi Crexells; 'Aiguafang' (2008), premi de la Crítica Serra d'Or; 'Xocolata desfeta' (2010) i 'El Navegant' (2016), premi de la Crítica Serra d'Or.

stats