Llegim Actualitat 12/05/2021

Ildefonso Falcones, a judici per haver defraudat 1,4 milions d'euros a Hisenda

Avui ha començat la vista, en què un inspector d'Hisenda ha declarat que enviaven els beneficis dels drets d'autor a paradisos fiscals

ARA
2 min
L'escriptor Idelfonso Falcones i la seva dona Mª del Carmen Rosich

El judici contra l'escriptor Ildefonso Falcones i la seva esposa, María del Carmen Rosich, ha arrencat aquest dimecres al jutjat penal número 25 de Barcelona, segons informa l'agència Efe. Falcones i Rosich estan acusats de defraudar a Hisenda 1,4 milions d'euros dels beneficis dels bestsellers de l'autor entre el 2009 i el 2011. Ho feien, suposadament, cedint els drets d'autor a un entramat de societats establertes fora d'Espanya. La Fiscalia els demana nou anys de presó i 2,9 milions d'euros en multes per tres delictes contra Hisenda, per evadir impostos dels beneficis obtinguts per les seves obres –entre les quals hi ha La catedral del mar–. En la primera sessió del judici, un dels inspectors d'Hisenda ha explicat que el matrimoni va transmetre els drets d'autor dels llibres a un seguit de societats sobreposades –algunes de les quals es trobaven en paradisos fiscals– a través de contractes "opacs".

Inicialment, la Fiscalia també dirigia la seva acusació contra el germà de l'escriptor, Rafael, que va morir fa poc. La Fiscalia el considera una peça "imprescindible" en l'entramat investigat. Com han apuntat aquest dimecres alguns testimonis, Rafael s'encarregava de gestionar l'economia de l'escriptor (que és advocat). Segons les acusacions, entre el 2009 i el 2011 els ingressos econòmics de Falcones i la seva dona procedien, majoritàriament, dels rendiments derivats de l'explotació dels drets d'autor de les novel·les La catedral del mar, La mà de Fàtima i La reina descalça. Per evitar el pagament d'impostos, el matrimoni va transmetre els drets d'autor a societats ubicades a Irlanda, Xipre i les illes Caiman.

Un altre dels presumptes fraus que se'ls atribueix és el fet d'utilitzar una empresa intermediària per comprar el seu habitatge habitual a Barcelona, valorat en 1,9 milions d'euros. Més tard, aquest habitatge va ser llogat per la societat Bufete Falcones i cedida a la dona de l'escriptor. A més, des de l'any passat un altre jutjat de Barcelona investiga Falcones per un presumpte frau fiscal similar però relatiu als exercicis del 2013 i del 2014.

Durant el primer dia de judici ha declarat l'agent literària de Falcones, que va participar a la firma del contracte de l'autor amb l'editorial Random House per publicar La catedral del mar. Segons l'agent, va ser el germà de l'escriptor qui li va comunicar que els contractes amb l'editorial s'havien de firmar sota el nom d'una sèrie de societats mercantils i no amb el nom del mateix autor. La dona ha afegit que aquesta mecànica és "inusual" i que va advertir el germà. La responsable de drets d'autor de Random House també ha explicat que "el tema econòmic el portava el Rafael" i que amb l'escriptor "només parlava de qüestions editorials". Falcones i la seva dona declararan al final del judici. També han declarat en el judici els responsables de les reformes a l'habitatge de l'escriptor. Els testimonis han explicat que les factures les pagava "una empresa de Madrid", tot i que les instruccions sobre les obres les donaven Falcones i la seva dona.

stats