Literatura
Llegim Actualitat 20/09/2021

El 'Frankenstein' de Mary Shelley bat rècords

Des d'aquest dilluns és l'obra impresa escrita per una dona per la qual s'han pagat més diners: un exemplar de la primera edició s'ha venut per 950.000 euros a Christie's

1 min
Retrat de Mary Shelley fet pel pintor Richard Rothwell

BarcelonaLa novel·la Frankenstein, que Mary Shelley va publicar per primera vegada el 1818, s'ha convertit en un dels clàssics indiscutibles del gènere gòtic, juntament amb Dràcula de Bram Stoker i Melmoth the wanderer, de Charles Robert Maturin. Dos segles després d'haver-se publicat, la història d'amor i terror s'ha convertit, a més, en l'obra escrita per una dona per la qual s'han pagat més diners. Segons avança The Guardian, en una subhasta organitzada a Christie's s'han arribat a pagar més de 950.000 euros per la primera edició, de la qual es va fer un tiratge de només 500 exemplars. "L'edició del 1818 és increïblement fràgil i en queden molt pocs exemplars. Aquest, que està en molt bones condicions, el converteix en un objecte altament cobejat pels col·leccionistes", explica la casa de subhastes en un comunicat.

El preu de sortida de l'exemplar era de 170.000 euros, i Christie's estimava que es podia arribar a vendre per 250.000 euros, però el resultat ha superat amb escreix les expectatives. Fins ara, el preu més alt que s'havia pagat per una obra impresa escrita per una dona era de 128.000 euros: va ser el 2008, per una primera edició de l'Emma de Jane Austen, venuda a Bonhams. Així i tot, un any abans s'havia arribat a pagar, per un exemplar fet a mà i il·lustrat de The tales of beedle the bard [Les rondalles del bard gallard] de J.K. Rowling, una xifra encara més alta: 1.662.000 euros.

stats