Literatura
Llegim Actualitat 21/08/2022

Per què a França es publicaran menys novetats literàries aquesta tardor?

Entre els títols més esperats hi ha els de Virginie Despentes, Amélie Nothomb i Yannick Haenel

2 min
Virginie Despentes, l'any 2016, a Barcelona

BarcelonaDurant l'última quinzena d'agost i el mes de setembre, les llibreries franceses solen rebre una allau de novetats editorials que alguns anys ha arribat a fregar els mil títols. La rentrée d'aquest 2022, però –amb noves novel·les de Virginie Despentes, Amélie Nothomb, Franck Bouysse i Yannick Haenel– serà més migrada que en altres vegades. La xifra de novetats prevista és de 490, un 6% menys que l'any passat, en què es van publicar 521 títols. Feia més de 20 anys que la xifra de novetats no baixava de les 500.

Un dels motius d'aquesta reducció en la producció és l'escassetat mundial de paper, que ha comportat també el seu encariment. El setmanari Livres Hebdo recorda també que des del confinament del 2020 els editors francesos van prometre "reduir el volum de novetats, petició històrica dels llibreters francesos". A la falta de paper i a l'intent de corregir la sobreproducció editorial s'hi suma també la preocupació per la inflació, i per com influirà en el poder adquisitiu dels francesos. Encara hi ha un motiu sectorial que pot haver jugat un rol destacable en la reducció de novetats per part d'alguns segells: la intenció frustrada del grup Vivendi de fusionar Editis –que inclou editorials com Robert Laffont, Nathan o Plon– amb Hachette, amb més d'una trentena de segells, com ara Fayard, Grasset, JC Lattès i Larousse. Després del rebuig del sector a aquest pas cap a la concentració editorial del país –que amenaça, segons Gallimard i Actes Sud, la creació literària i la diversitat editorial– Vivendi ha fet marxa enrere i es desfarà d'Editis. Caldrà veure, per tant, qui comprarà el conglomerat d'editorials.

Xarxes socials, germanes i banquers anarquistes

Dues de les novetats més esperades són les de Virginie Despentes i Amélie Nothomb. Despentes publica, cinc anys després de tancar la trilogia Vernon Subutex, Cher connard (Estimat imbècil), una novel·la que reflecteix el poder de les xarxes socials i el moviment Me Too a través de dos personatges en decadència, un escriptor acusat d'assetjar la seva cap de premsa, que s'ha convertit en una bloguera feminista de renom, i una actriu de 50 anys a qui ningú fa cas.

També publica, com cada tardor, Amélie Nothomb. Le livre des soeurs (El llibre de les germanes) és la seva 31a novel·la, i explora la relació entre germanes després que l'autora, al llibre anterior, Premier sang (Primera sang) es fixés en el seu pare. Yannick Haenel torna també amb la novel·la Le trésorier-payeur (El tresorer), sobre un banquer anarquista. Publicaran també Franck Bouysse, Monica Sabolo, Yann Quefellec, Miguel Bonnefoy i Gaëlle Josse.

De les 490 novetats que es publicaran pròximament a França, 345 són d'autors que escriuen en francès, i gairebé un centenar són d'autors novells.

stats