Catalunya ja té un carnet únic per a totes les biblioteques del país
Neix Atena, un catàleg que agrupa els més de 15 milions de documents de tots els equipaments catalans
BarcelonaA partir d'avui qualsevol persona d'arreu de Catalunya pot demanar en préstec llibres de totes les biblioteques del país. La Generalitat i la Diputació de Barcelona han integrat els catàlegs bibliotecaris perquè tot el territori compti amb un mateix catàleg compartit i, per tant, el carnet de qualsevol biblioteca catalana serveixi per a tot el país. Fins ara els catàlegs bibliotecaris estaven dividits en dos: d'una banda hi havia l'Aladí, el de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i, de l'altra, hi havia l'Argus, el catàleg de la Generalitat, que integrava les biblioteques de Girona, Lleida, Tarragona i les terres de l'Ebre. Ara les dues institucions han unificat els catàlegs en un de nou, anomenat Atena, i que permetrà als usuaris agafar en préstec documents de tots els equipaments catalans adreçats al públic generalista. Queden fora d'aquest catàleg les biblioteques universitàries, les especialitzades i la Biblioteca Nacional de Catalunya.
La iniciativa acaba finalment amb les fronteres establertes entre les dues xarxes de biblioteques, que generaven deficiències sobretot entre municipis propers de xarxes bibliotecàries diferents, ja que amb el carnet d'una xarxa no es podia accedir al préstec físic de l'altra. El diputat de cultura de la Diputació de Barcelona Joan Carles García Cañizares ho ha exemplificat així: "Fins ara algú que vivia a Tordera no podia anar a la biblioteca de Blanes perquè no tenia el servei. Era evident que necessitàvem no pensar tant en qui és el titular de les biblioteques sinó en l’usuari i universalitzar el catàleg".
Sota un nou Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari, Atena compta amb més de 15 milions de documents (dels quals 12 milions són llibres) que es poden trobar a les més de 400 biblioteques i 12 bibliobusos catalans. "Es converteix en un dels catàlegs de biblioteques públiques més gran d’Europa", ha afirmat la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que destaca que Atena "és un projecte de país, un instrument inclusiu, d’equilibri territorial, que ha requerit molts esforços tecnològics i logístics". Per utilitzar-lo no caldrà que els usuaris canviïn el seu carnet de biblioteques. De moment els quatre milions de carnets de biblioteques existents a Catalunya ja serveixen per accedir al catàleg, i a la llarga es preveu crear un carnet únic del Sistema de Biblioteques de Catalunya.
A través de la web d'Atena també es podrà consultar tot el fons del catàleg (fins ara les consultes es feien a través de dues pàgines web diferents) i sol·licitar el préstec interbibliotecari: triar el document que es vol de qualsevol equipament del país i la biblioteca on es vol rebre. Segons García Cañizares, el document hauria d'arribar en una setmana. Els documents prestats es podran moure de punta a punta del país utilitzant el sistema de balises internes amb el qual ja compten les biblioteques.
La posada en marxa d'aquest catàleg unificat era una demanda llargament reivindicada a les biblioteques des de fa més de 15 anys. El 2014, el departament de Cultura i la Diputació de Barcelona anunciaven un conveni per a la creació d'un catàleg únic dels fons i un carnet unificat. La iniciativa s'havia d'implementar el 2016, però no va arribar a aplicar-se. Els diversos consellers de Cultura de la Generalitat van prometre en diverses ocasions la implementació del carnet únic durant el seu mandat. L'últim a fer-ho va ser l'expresident Quim Torra, que va anunciar a principis del 2019 que s'implementaria aquell mateix any.