Literatura
Llegim Actualitat 22/06/2022

Carles Rebassa guanya el premi Gabriel Ferrater

'El Caire Formentera' rebrà 8.350 euros i serà publicada a Edicions 62

2 min
Carles Rebassa en una imatge d'arxiu

BarcelonaAmb el premi Gabriel Ferrater, Carles Rebassa (Palma, 1977) ja ha rebut tres dels guardons de poesia més prestigiosos de les lletres catalanes. Amb Els joves i les vídues va guanyar l'Ausiàs March el 2006; dotze anys després va merèixer el Carles Riba pel llibre de sonets Sons bruts, i ara ha estat el Gabriel Ferrater, dotat amb 8.350 euros, per El Caire Formentera. El publicarà Edicions 62 aquesta tardor.

"La meva tasca de poeta (em resistesc a anomenar-la creació) l'entenc i l'he entesa sempre com un acte polític –ha dit l'autor aquest migdia a Sant Cugat, municipi que convoca el premi des del 2002–. Guanyar un premi com aquest té una part de vanitat personal, però també és un espai per fer públic un text en unes condicions òptimes. Soc un gran admirador de la poesia de Gabriel Ferrater, poeta transformador de la lírica catalana del darrer terç del segle XX. És per això que m'honora encara més aquest premi".

El Caire Formentera competia amb 41 originals més. El jurat, presidit per l'editor i poeta Jordi Cornudella, ha destacat la "maduresa personal i lírica" del llibre de Rebassa: "És dels que saben transmetre l'emoció i, alhora, controlar-ne l'expressió gràcies al domini de l'art del vers". Cornudella ha remarcat també que el volum està travessat per "la tensió entre el que és particular i el que és universal, entre el que és íntim i el que és col·lectiu".

Entre la producció literària destaca també la novel·la Eren ells, que va rebre el premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la i que va publicar Angle editorial l'any 2016, amb una notable repercussió crítica. Aquesta tardor Empúries publicarà la segona novel·la de l'autor mallorquí, Divendres, dissabte, diumenge, on narra tres dies decisius en la vida de tres redactors d'un digital de cultura barceloní, una història on els dilemes vitals dels protagonistes, en Miquel, la Mireia i en Francesc, els fan bascular entre la insatisfacció i el coratge.

Al palmarès del premi Ferrater hi ha autors com Dolors Miquel, Adrià Targa, Manel Ollé, Eva Baltasar, Miquel Àngel Llauger i Carles Dachs Clotet.

stats