Llegim Actualitat 21/04/2023

Sant Jordi a Barcelona serà un gran eix de parades des de Gràcia fins a Colom

Les llibreries catalanes podran col·locar una parada al davant de l'establiment de divendres a diumenge

3 min
Vista general de la Rambla durant la diada de Sant Jordi 2022

BarcelonaBarcelona desplegarà per Sant Jordi un gran eix comercial que travessarà el centre de la ciutat i anirà des de Gràcia fins al monument a Colom. La diada recupera així la Rambla com un espai per situar-hi parades de flors i de llibres, que abans de la pandèmia s'havia perdut. El gran eix comercial de Sant Jordi començarà al carrer Gran de Gràcia amb Travessera de Gràcia, recorrerà tot el passeig de Gràcia i seguirà fins al capdavall de la Rambla. Com l'any passat, el passeig de Gràcia es convertirà en una superilla amb la gran majoria de carrers transversals tancats al trànsit (només quedaran oberts els carrers Aragó, Mallorca i València) fins als encreuaments amb Pau Claris i Balmes. La rambla de Catalunya també s'omplirà de parades, que seran d'entitats i associacions del barri. A plaça Catalunya no s'hi instal·laran estands de la fira professional per seguretat, perquè s'utilitzarà com un espai d'evacuació de persones.

"Consolidem el model de l'any passat amb la intenció que aquest Sant Jordi la festa popular sigui compatible amb la fira professional. Volem que tothom pugui sentir-se acollit i trobar els llibres que busca", explica el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis. Amb aquesta decisió, Barcelona tindrà una superilla de 154.000 metres quadrats, i un 10% més d'espai públic dedicat a les parades de Sant Jordi respecte a l'any passat. "El creixement en espai respon a la voluntat que el públic estigui més ample. En alguns espais hi havia gentades i aquest any, coincidint amb diumenge, és probable que vingui molta gent de fora de Barcelona", afirma el secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, Marià Marín.

La previsió de la Cambra del Llibre és que hi hagi un nombre similar de parades al de l'any passat, quan es van col·locar 287 estands de llibres i 80 de floristeries professionals. Aquest any, a més, s'han rebut sol·licituds d'espais procedents d'altres països que volen participar en la festa de Sant Jordi amb les seves parades. A banda d'aquest gran eix comercial, la plaça Universitat també comptarà amb parades i el passeig de Sant Joan acollirà un espai dedicat al còmic i a la literatura infantil i juvenil. També hi haurà fires a les Corts, el Poblenou, Sant Andreu i Sarrià.

Parades a les llibreries des de divendres

A Lleida i a Tarragona la fira de Sant Jordi seguirà el model d'anys anteriors i s'ubicarà en un espai central a la Rambla de Ferran i a la Rambla Nova, respectivament. A Girona tornarà a situar-se al recinte de la Copa de la Devesa. Totes les llibreries de Catalunya podran col·locar una parada al davant o al costat del seu establiment de divendres a diumenge. El descompte del 10% en el preu del llibre només s'aplicarà el 23 d'abril.

El Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre són prudents i no volen anunciar quina facturació preveuen de cara a Sant Jordi, però són optimistes. "Estem veient molts bons llibres i força moviment a les llibreries", afirma el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco. Els problemes de distribució que van marcar la rentrée literària la tardor passada ja s'han resolt. Respecte a les destrosses en algunes parades que va provocar la calamarsada de l'any passat, Tixis ha dit que instal·lar la fira en un espai tapat "és molt difícil per la quantitat de gent que hi passa" però que "es prendran les mesures necessàries" per evitar riscos si el temps aquest any no acompanya.

stats