Sector editorial
Llegim Actualitat 08/06/2023

L'escriptora del milió d'exemplars venuts (i 900 milions més, regalats)

La veneçolana Ariana Godoy es va convertir en un fenomen a la plataforma Wattpad i ara és la gallina dels ous d'or de la indústria editorial i audiovisual

4 min
L'escriptora veneçolana , Ariana Godoy

BarcelonaL'esclat del fenomen Wattpad, la plataforma gratuïta per publicar, llegir i comentar llibres que va enganxar els joves a la lectura durant el confinament, ha capgirat la indústria editorial. Els editors ja no només es dediquen a rebre manuscrits, descartant, polint i triant quins arribaran al públic, sinó que són els lectors (la majoria dones joves) els que –amb els seus clics– decideixen en quins llibres es fixaran els editors, sobretot en gèneres com la novel·la romàntica i la fantasia young adult. I dins d'aquest nou ecosistema, Ariana Godoy (Zulia, Veneçuela, 1990) n'és el cas paradigmàtic: és l'autora en espanyol més popular de la plataforma, les seves 24 històries publicades han estat número 1 a Wattpad i ja té nou llibres publicats en paper que han arribat a vendre la increïble xifra d'un milió d'exemplars.

Una productora catalana és qui va comprar a Wattpad els drets per passar a la pantalla la seva història d'amor adolescent A través de mi ventana, la novel·la en espanyol més llegida de la plataforma (amb 373 milions de visualitzacions). També es va convertir en un fenomen global a Netflix i ja té data per a la segona entrega (A través del mar, el 23 de juny). A més d'aquesta pel·lícula, Godoy promociona l'últim llibre que acaba de sortir, la segona part de la saga Almas perdidas, El nuevo mundo (Montena), una història de vampirs inspirada en autores com Anne Rice i Stephenie Meyer. Aquesta és la seva primera gira mundial –perquè el passaport i el confinament van complicar-li la vida–, i l'ha dut a Barcelona mentre treballa en l'adaptació al cinema del títol Sigue mi voz.

D'un poble sense internet a totes les llibreries

Ariana Godoy és una veritable estrella per a milions de joves (té 2,2 milions de seguidors a Wattpad; 1,1 milions a Instagram; 620.000 a Twitter, i 320.000 subscriptors al canal de YouTube), però, com passa amb tantes autores Wattpad, pot ser una desconeguda per al gran públic i fins i tot menystinguda per l'establishment literari. Ara bé, una legió de fans l'avala. Ella creu que el secret per destacar entre milions d'autors és que els seus llibres "es llegeixen ràpid, els capítols són curts i a tots hi passa alguna cosa". "Al públic juvenil li agrada, això, i de fet quan van veure en paper el gruix que havien llegit estaven en xoc, mai s'havien llegit un llibre així!", afirma. El que més li diuen a les firmes és que ha estat la primera lectura adolescent per a moltes de les fans. "Si les he acostat a la lectura, ja em sento feliç i satisfeta com a escriptora", afirma.

Godoy va marxar als Estats Units fa set anys, acabada de graduar, per treballar de professora en una escola de Carolina del Nord, on encara viu. Havia començat a escriure a la plataforma el 2009 en anglès, perquè no hi havia públic castellà. El 2014 té el primer èxit amb Mi Wattpad love, Planeta s'hi fixa i la contacta per publicar-l'hi traduïda. Així que el 2016 canvia de llengua i comença a escriure A través de mi ventana. Allà comença la llegenda: es diu que quan va començar a escriure a Wattpad ni tan sols tenia internet a casa. Riu i ho confirma: "Vivia en un poble enmig del no-res que no sortia a Google Maps, Campo Lara, i anava a robar-li internet a un amic. Però la gent de vegades no veu que són deu anys de feina, de treballar tota la jornada i escriure a la nit, que no et despertes i tens èxit. Encara no m'ho crec, sembla que no sigui jo, que sigui una altra Ariana a qui li hagi passat això. El contrast és molt fort. La meva família és humil, venim de no tenir portes, de tenir cortines. Costa d'assimilar", explica. Així que emportar-se la seva mare a la gira llatinoamericana i que vegi tota la gent que la segueix ha estat emocionant.

La interacció i la comunitat

Godoy va deixar la feina de professora l'estiu passat i ara es dedica a temps complet a escriure i a alimentar les seves xarxes. De fet, els principals atractius de Wattpad són la gratuïtat i la interacció. "Tens una comunitat amb tu, no et sents sola. Jo ho faig servir com una eina, et dona un feedback que no tens de manera tradicional i et fa créixer com a escriptora. Pots veure què els agrada i què no, fins i tot quins paràgrafs han tingut un gran impacte i seran els que segur que deixaràs quan editis el llibre en paper", diu. L'altra cara de la moneda és la necessitat d'estar sempre creant contingut: "Vinc d'un lloc on sempre has d'estar fent alguna cosa, sempre necessito ser productiva i soc molt ansiosa, així que acabo en un cercle viciós. Estic treballant per crear un espai més sa, sobretot ara que tinc més temps", afirma.

El vincle directe i constant amb l'autora també fa que els seus fans es comprin els llibres en paper encara que ja els hagin llegit (perquè els títols continuen penjats al web sense l'edició editorial). Si comptem totes les lectures online dels seus llibres, suma gairebé 900 milions de lectures que ha regalat. Ara ha arribat l'hora de replantejar-s'ho. "Tindré les dues vies a la vegada, escriuré un llibre fora i un a Wattpad, perquè em fa falta la interacció amb els lectors i és una manera de mantenir la comunitat", diu. "L'edició tradicional continuarà –afegeix–, però crec que aquestes plataformes ajuden els escriptors joves que envien un manuscrit a les editorials i ningú els respon. És una manera de crear comunitat i cridar-los l'atenció".

L'amor, la família, les classes socials i els problemes psicològics són temes dels seus llibres. "L'amor mou moltes persones, sobretot en l'adolescència, i els lectors s'hi identifiquen", diu. Justament algunes crítiques han assenyalat la toxicitat de les seves trames i personatges, i ella és conscient del mirall que pot ser la seva literatura entre les joves: "Amb el temps vas canviant, no només gràcies al feminisme sinó perquè creixes com a dona i veus les coses amb més claredat. No és igual el que vaig escriure fa cinc anys que el que escric ara. Soc més clara i directa a l'hora d'assenyalar actituds que no estan bé. Jo vull poder explicar totes les històries però no justificar-les", reflexiona l'autora, que als 32 anys ja té ganes de començar a explorar els conflictes de la vida adulta.

stats