Àngels Gregori deixa la presidència del PEN Català

L'editora de Raig Verd, Laura Huerga, la substituirà al capdavant de la candidatura

2 min
Àngels Gregori durant l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura

BarcelonaLa poeta Àngels Gregori no es presentarà a les noves eleccions per a la presidència del PEN Català. Gregori ha anunciat aquest dijous a Twitter que deixa la presidència de l'entitat, que va assumir el 2018. "Fins fa unes setmanes la meva idea era continuar el mandat com a presidenta, però els darrers dies m’ho he estat repensant. Ara l’entitat té una vitalitat i una força capaç d’engrescar una bona successió. Quan les coses van bé és el moment d’anar-se’n", diu Gregori. El PEN Català va rebre la setmana passada un Premi Nacional de Cultura i aquest any celebra el seu centenari. "Tenim més socis que mai i un suport ferm de l'administració. Sempre he tingut clar que una associació és un lloc de pas on fas un servei, i ara és un bon moment per deixar-la en bones mans", subratlla Gregori.

L'editora de Raig Verd, Laura Huerga, substituirà Gregori al capdavant de la candidatura per a les noves eleccions. La fins ara presidenta seguirà vinculada a l'equip que ha liderat l'entitat fins ara. Gregori es dedicarà a l'escriptura i seguirà "portant personalment" la demanda contra l'anterior presidenta del PEN, Carme Arenas, a qui acusen de fuites econòmiques de 373.000 euros quan estava al capdavant de l'entitat. "La demanda està presentada, estem a l’espera de les citacions del judici. Els temps més durs ja han passat", afirma Gregori a l'ARA.

Una crisi que va esclatar el 2019

El PEN Català és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a la defensa de la llibertat d’expressió i els drets lingüístics. La crisi de l'entitat es remunta al 2019, quan la junta va detectar "irregularitats" als comptes. En un informe econòmic al qual va tenir accés l'ARA es concloïa que s'havien tret 280.000 euros sense justificació durant deu anys (entre el 2009 i el 2017) i s'atribuïa la responsabilitat dels fets a Carme Arenas, que va ser presidenta del PEN Català del 2010 al 2018 i secretària general entre el 2002 i el 2010. Després d'una assemblea, l'entitat va anunciar que emprendria accions judicials contra l'expresidenta. 

El gener del 2021, la divisió al PEN es va agreujar amb la fuga d'una vintena d'escriptors que es van donar de baixa col·lectivament, entre els quals hi havia Maria Barbal, Ramon Solsona, Josep Maria Terricabras i Toni Sala. Amb aquella acció, els autors volien "denunciar les múltiples irregularitats de la junta actual" presidida per Àngels Gregori i van atribuir a la junta "acusacions greus mai demostrades [contra l'anterior junta presidida per Carme Arenas], insinuacions no contrastades, mitges veritats, interpretacions interessades, escenificació victimista, bandejament dels canals de comunicació amb els socis i priorització de l'espectacle públic en diaris i mitjans audiovisuals, manipulació d'assemblees i silenciament de veus discordants per afavorir un discurs únic".

stats