ACTUALITAT
Barcelona

Rutes literàries a la ciutat: una opció d’oci i cultura

La Setmana presenta una vintena de passejades per carrers i escenaris importants de les últimes novel·les de Maria Carme Roca, Martí Gironell i Albert Forns Canal, però també reivindica autors clàssics com Joan Perucho i Josep Carner fent memòria dels llocs per on es movien

Rutes literàries a
 La ciutat: una opció d’oci
 I cultura Zoom

Durant els últims anys, la bona acollida dels itineraris literaris de la Setmana del Llibre en Català -que ha crescut en paral·lel a una demanda general, sovint associada a llibres beneïts per les bones vendes- ha permès que l’oferta hagi anat creixent. Enguany, tot i la situació d’excepcionalitat que es viu a bona part del món, s’han plantejat una vintena de rutes que passejaran els assistents pels llocs per on es mouen els personatges, reals o inventats, d’algunes de les novetats d’aquesta represa. Disset de les vint rutes són de pagament -costen 9 euros- i per inscriure-s’hi cal enviar un correu electrònic a l’adreça itineraris@lasetmana.cat, facilitant el nom i cognoms, el número de telèfon mòbil, el nom de l’itinerari en què es vol inscriure l’interessat i el nombre de persones que s’hi apunten.

La ciutat bombardejada

Mireia Capdevila recorda la ciutat de la Guerra Civil

El dimecres 9 de setembre, a la plaça Sant Felip Neri, a les 19 h, començarà la ruta La Barcelona bombardejada, a càrrec de Mireia Capdevila, autora del llibre homònim, que publica Efadós. L’itinerari connecta la Ciutat Vella i la Barceloneta a través dels bombardejos per part del bàndol nacional entre el 1937 i el 1939. Entre els escenaris escollits per a la ruta hi ha l’escola de Sant Felip Neri, la plaça de la Catedral, la plaça de Sant Jaume, el Mercat de Santa Caterina, la Via Laietana i l’Escola del Mar de la Barceloneta.

La ciutat menestral

El llibreter assassí de Barcelona, recuperat per Marcel Fité

El 23 d’octubre del 1836 va aparèixer a la Gazette des Tribunaux parisenca un article anònim en què s’explicava el cas d’un llibreter barceloní que havia assassinat diverses persones. Aquesta història, que no es basava en fets reals, va ser represa en altres publicacions i per autors com Gustave Flaubert fins que, ja al segle XX, Ramon Miquel i Planas va publicar La llegenda del llibreter assassí de Barcelona. L’escriptor Marcel Fité va publicar aquest hivern a Edicions de 1984 La veritable història del llibreter assassí de Barcelona. L’autor proposa un recorregut per la Barcelona menestral el dijous 10 de setembre a les 18 h, que arrencarà a la plaça Antonio López, al davant de l’edifici de Correus, i passarà pel carrer Montcada, el carrer dels Petons, el convent de Sant Agustí i altres punts del barri del Born.

Entre les tres rutes gratuïtes destaquen la que Maria Nunes farà sobre la Barcelona de Les històries naturals, de Joan Perucho (11 de setembre, 10 h, plaça de Sant Just), i la que reivindica l’etapa barcelonina de Josep Carner, de qui enguany es commemora el 50è aniversari de la mort, a càrrec de Núria Cabrera (13 de setembre, 17 h, Aribau, 6).

Barcelona a cau d’orella

Xavier Theros parla de la Ciutat Vella que mira el mar

A més de publicar la novel·la La fada negra (Destino, 2017), Xavier Theros ha dedicat centenars d’articles i diversos assajos a la ciutat on va créixer i on encara viu, entre els quals hi ha La Sisena Flota a Barcelona (La Campana, 2010), Vida i miracles de la plaça Reial (Albertí / Ajuntament de Barcelona, 2019) i Barcelona a cau d’orella (Comanegra, 2013). Aquesta ruta, que es proposa descobrir la Ciutat Vella que mira el mar, i arrenca al Moll de la Fusta el dijous 10 de setembre a les 19 h.

Rescatar la història

La ciutat romana i la medieval, vistes per Roca i Gironell

Maria Carme Roca ha dedicat diverses novel·les a Barcino, la Barcelona romana. El dissabte 12 de setembre, a les 18 h, l’autora proposa un itinerari pel barri gòtic que comença a la plaça Nova de la Catedral i passarà per la plaça Vuit de Març, el carrer del Bisbe, el carrer Paradís, la plaça Sant Just i el carrer Regomir. Martí Gironell proposa a Paraula de jueu una mirada a la capital catalana durant el segle XIV, en plena reconstrucció del pont de Besalú. Tretze anys després d’ El pont dels jueus, Gironell acompanyarà els lectors pel call barceloní per transmetre’ls la complexa realitat que van viure els jueus a la ciutat, i els contrastos i enfrontaments entre cultes religiosos (dissabte 12 de setembre, 10 h).

Retalls del segle XX

Xavi Barroso i Albert Forns Canal s’inspiren en el passat recent

Epicentre de l’oci als inicis del segle XX, el Paral·lel va ser el lloc on van debutar i triomfar figures com les de Raquel Meller o Elena Jordi, actrius en què s’inspira la protagonista de L’avinguda de les il·lusions, de Xavi Barroso (Rosa dels vents). El punt de trobada de l’inici del recorregut, que es farà el 12 de setembre a les 19 h, és el Moll de la Fusta, escenari on se celebra la Setmana. L’itinerari de la Barcelona d’Hilari Miralpeix, comptable de qui Albert Forns Canal va comprar els dietaris al mercat de Sant Antoni, començarà al lloc on va fer la troballa que es va convertir en la guspira creativa de la novel·la Abans de les cinc som a casa, amb la qual ha guanyat l’últim premi BBVA Sant Joan. Des del davant del bar Els Tres Tombs, el 13 de setembre a les 10 h començarà un trajecte que s’aturarà en llocs com la plaça Catalunya, el Liceu i el carrer Sant Pau per anar descobrint què amaga el personatge del llibre.