Literatura
EFE
Londres

L'insòlit llibre de memòries 'H is for Hawk', de Helen MacDonald, guanya el premi Costa

Dotat amb 40.000 euros, el premi Costa és un dels més prestigiosos del món literari britànica. El llibre de MacDonald explica la seva relació amb un falcó perdiguer que va comprar després de la mort sobtada del seu pare

La coberta anglesa de 'H is for hawk' Zoom

L'escriptora britànica Helen MacDonald ha estat proclamada com l'última guanyadora del premi Costa, un dels més prestigiosos de la literatura britànica, amb la seva obra 'H Is For Hawk', unes insòlites memòries personals sobre la seva relació amb un falcó perdiguer després de la mort del seu pare. El jurat es va decidir per la "brillant" història de Macdonald en comptes de la novel·la de l'escocesa Ali Smith 'How To Be Both', favorita segons les cases d'apostes.

Macdonald, investigadora associada al departament d'Història i Filosofia de la Ciència de la Universitat de Cambridge, es va emportar un guardó dotat amb 40.000 euros, que es lliura des de 1971 i des de 2006 porta el nom de la cadena de cafeteries Costa. "És un llibre sobre la pèrdua, sobre com escapar quan la teva vida es trenca. Mentre l'escrivia pensava que era bastant estrany, però sembla que a la gent li agrada llegir-lo", va dir durant la cerimònia de lliurament l'escriptora, que ha venut fins ara 80.000 exemplars del llibre.

Entrenar un falcó perdiguer
La
inusual narració de Macdonald detalla els intents per entrenar un falcó perdiguer que va adquirir poc després de la mort del seu pare. Al llarg de les pàgines de 'H Is For Hawk', l'autora parla la seva relació amb l'ocell, del dolor per la pèrdua del seu progenitor, i narra a la vegada la vida de l'escriptor britànic T.H. White, que el 1951 va publicar "The Goshawk", en el qual explica les seves experiències entrenant aus rapinyaires.
Macdonald va dedicar cinc anys a escriure el que ha qualificat com "l'obra de la seva vida", en què ha jugat un paper essencial la "obsessió" per les aus que ha conreat des de la infància.