EL SECRET DE ...

Cesc

El dissenyador gràfic Jordi Duró em demana que no tituli aquest secret amb el seu nom. És discret de mena malgrat que tots els seus projectes, llibres, col·leccions de disseny o les festes musicals amb la marca Boiler són d'una qualitat que difícilment passa desapercebuda. Per això titulo amb Cesc, Francesc Vila, ninotaire popular i genial, el nostre Saul Steinberg. Per la devoció a Cesc, Duró, amb el suport de la família del dibuixant, ha elaborat un recull de vinyetes mudes seves, Cesc (sin palabras).

Duró publica a l'ARA muntatges visuals que ens fan reflexionar sobre l'actualitat. Lidera l'estudi de disseny que porta el seu nom. L'estudi és a Sarrià, un dúplex comandat per ell i pel seu gos, un vell Jack Russell que pren el sol a la terrassa. Visitar l'estudi és un plaer, per les peces de disseny que hi ha i per la música que hi escolten. El Boiler Club és una de les festes de música negra dels 50 i 60 de més prestigi a Europa. Cada disseny exposat té una història. Hi ha la portada del 1974 sobre crims sexuals que va il·lustrar Josep Pla-Narbona per a un llibre de Telstar. De Pla-Narbona, Duró també en va publicar una compilació: Pla-Narbona. Axiomagrafias. Duró elabora moltes creacions per a l'ARA a partir d'icones visuals que compra el diumenge al matí al mercat de Sant Antoni. Assegura que el dia més feliç de la seva vida va ser quan hi va trobar un llibre dissenyat per ell, de segona mà, Alella vinícola.

La veneració de Duró per Cesc ve de la infància, perquè la seva família va viure al mateix edifici que la família Vila. Per això el llibre està dedicat "als qui van ser veïns de Bertrand i Serra, 15, Barcelona". Recorda com observava amb fascinació aquell dibuixant, i de quina manera segurament allò va determinar la seva carrera gràfica. Duró també va estudiar periodisme, i els dos vessants s'uneixen avui en les seves col·laboracions a l'ARA. De la vida al carrer Bertrand i Serra, Jordi Duró rememora que el fill de Cesc va néixer a la porteria de l'edifici, perquè van fer tard per arribar a l'hospital i la mare va haver de donar a llum allà mateix.